Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Medojed a hyeny ze zoo ve Dvoře dostali pštrosí vejce, udolávali ho dlouhé desítky minut

Ve dvorské zoo si přišli na netradiční pochoutku medojed kapský a hyeny skvrnité. Od ošetřovatelů dostali pštrosí vejce. Nejen že si na neobvyklé pochoutce smlsli, zároveň se zabavili na dlouhé desítky minut přesně tak, jak by se to odehrávalo v přírodě.

Medojed na to šel chytře

O vysoké inteligenci a síle medojeda není pochyb. Ve výběhu má proto hračky, suché kmeny a další zařízení. Vyhraje si a má možnost si na nich vybít energii. Tentokrát se mu ale ve výběhu objevilo pštrosí vejce.

„Náš medojed je velmi zvídavý. Ani nás nepřekvapilo, že se hned, jak vejce spatřil, začal pokoušet do něj dobývat. Tlapami i hlavou ho dlouho stěhoval z místa na místo, ale nemohl přijít na to, jak pevnou skořápku překonat,“ popisuje kurátorka chovu šelem a primátů Gabriela Linhart.

Medojed vyniká skvělým čichem, tudíž neomylně věděl, že se ve vejci ukrývá výživná a chutná odměna. Ve svém úsilí vejce dobýt nepolevoval. „Nakonec vejce odstěhoval až do vnitřního boxu, kde si s vejcem rychle poradil a spořádal ho,“ doplňuje Gabriela Linhart.

Díky pravým úhlům ve vnitřním boxu může vejce snáze někde ukotvit a použít více síly. Podobnou strategii už uplatnil medojed v minulosti, když mu ošetřovatelé vejce nabídli.

Mezi hyenami ukořistila vejce Spoty

Neobvyklé pochoutky se dočkal i pár hyen skvrnitých. Ve výběhu je samice Spoty a její partner Barak. Ten se ale k vejci vůbec nedostal, protože ho k němu mnohem dominantnější Spoty nepustila. Vše tak zvědavě sledoval zpovzdálí. „Je to úplně běžná situace, ve skupinách hyen skvrnitých hrají samice dominantní roli a samec se jim musí podřizovat,“ vysvětluje Gabriela Linhart.

Přestože má hyena ze všech savců vůbec nejvíc drtivý stisk, tato vaječná hostina nebyla rozhodně zadarmo a stála hodně úsilí. Vejce se klouzalo a smýkalo a Spoty ho nemohla v mohutné tlamě udržet.

Ve výběhu tedy byla zajištěna zábava na hodně dlouho. „I hyeny mají velmi ostré smysly a Spoty chtěla vejce rozbít za každou cenu. Navíc jsou v podstatě pořád při chuti a takhle veliké vejce je pro ně mimořádná lahůdka,“ doplňuje Gabriela Linhart. Hyeny jsou ale skromní strávníci, denně dostává každá jen lehce přes kilo masa. 

Ohodnoť článek

Foto safaripark.cz

Štítky Hyena skvrnitá, Medojed kapský, zoo, Dvůr Králové nad Labem, pštrosí vejce, zábava, vejce, příroda, dvůr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Medojed a hyeny ze zoo ve Dvoře dostali pštrosí vejce, udolávali ho dlouhé desítky minut  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.