Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

5. července si připomínáme příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Mají i svůj vlastní film

Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje je státní svátek České republiky, který se slaví každoročně 5. července jako připomenutí výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863. Jejich cesta směřovala ze Soluně.

Říká se jim také bratři ze Soluně nebo apoštolové Slovanů. Byli to dva bratři, které v 9. století na žádost tehdejšího knížete Velké Moravy Rostislava vyslal byzantský císař Michael III. jako duchovní, aby zde vedli bohoslužby ve slovanské řeči a položili základy vlastní církve.

Cyril a jeho starší bratr Metoděj na Velkou Moravu přišli 5. července 863. Cyril sestavil pro slovanský jazyk písmo, které nazval hlaholice. Společně pak přeložili do staroslověnštiny liturgické knihy pro bohoslužby. V roce 1980 byli papežem Janem Pavlem II. prohlášeni za spolupatrony Evropy.

Příchod těchto věrozvěstů na naše tehdejší území je označován z pohledu dějin jako příchod křesťanství a vzdělanosti do českých zemí. Tito Slovanští věrozvěstové vytvořili písmo - hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako oficiální jazyk - v té době jako jazyk bohoslužebný.

Cyril a Metoděj ve filmu

V roce 2013 byl natočen naučně-dobrodružný film Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů, režírovaný Petrem Nikolaevem. Příběh z 9. století vypráví o začátku křesťanství na Velké Moravě. Film byl natočen k výročí 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na území dnešní Moravy.

Ruský film však nikdy nedosáhl velkého úspěchu. Například na ČSFD ho diváci hodnotí pouze 66 procenty. „Poměrně chaotické vyprávění s nevýraznými hereckými výkony, bídnou výpravou a úsměvnými triky zachraňuje pár historických zajímavostí a vcelku bezbolestná stopáž. Za ten peníz by bylo skoro lepší natočit dobrý dokument než špatný film,“ píše jeden z diváků v komentářích.

Ohodnoť článek

Foto By Josef Zelený (1824 - 1886) [Public domain or Public domain], from Wikimedia Commons

Štítky Cyril, Metoděj, svátek, ČR, Velká, Morava, 863, Soluň, křesťanství, film, ČSFD, Cyril a Metoděj, Velkomoravská říše, Česko, Michael III., Jan Pavel II., Evropa, Petr Nikolaev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

5. července si připomínáme příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Mají i svůj vlastní film  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.