Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji stále zůstávají čtyři odběrná místa na COVID-19. Fungují v omezeném provozu

V Královéhradeckém kraji zůstávají čtyři místa pro odběr vzorků na nákazu COVID-19. Jsou ve Fakultní nemocnici Hradec Králové a v krajských nemocnicích v Trutnově, Náchodě a v Jičíně. Denně udělají přibližně 100 odběrů. Odběrová místa v nemocnicích v Rychnově nad Kněžnou a ve Dvoře Králové nad Labem byla kvůli klesajícímu zájmu zrušena k 1. červnu. Zbylá odběrová místa v pondělí 22. června zkrátila provozní dobu.

Fakultní nemocnice Hradec Králové zřídila odběrový stan 18. března před hlavním vjezdem do nemocnice. V pondělí 22. června nemocnice odběrové místo přesunula k objektu infekční kliniky a jeho provozní dobu zkrátila na pracovní dny od 10:00 do 12:00. Do té doby bylo otevřeno od pátku do soboty od 09:00 do 12:00.

Na začátku epidemie pracovníci odběrového centra fakultní nemocnice dělali přes 150 odběrů denně. "Nyní počet odběrů kolísá v řádu desítek denně," uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Dosud odběrové místo udělalo téměř 18 tisíc odběrů. Od 5. května se mohou ve fakultní nemocnici nechat na COVID-19 vyšetřit i samoplátci, a to za 1.756 korun. Denně si vyšetření za peníze nechá udělat několik lidí.

V odběrových stanech krajských nemocnic zdravotníci udělali dosud asi 6100 odběrů. "Minulý týden to bylo 245 odběrů," uvedla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová. Vzorky zpracovávají laboratoře nemocnic v Trutnově a v Náchodě. Laboratoře dosud také vyšetřily asi 4.700 samoplátců, ale jejich zájem podle mluvčí výrazně slábne.

Nemocnice v Náchodě a Trutnově 22. června zkrátily dobu pro odběr vzorků ze čtyř hodin na jednu hodinu denně. V nemocnici v Jičíně se odběry jednu hodinu denně začaly dělat již od 1. června. "Zkrácením provozní doby odběrových míst nemocnice ušetří pracovníky, které mohou poslat na jiná pracoviště," uvedla mluvčí. Provoz odběrových míst nemocnice přišel dosud na statisíce korun, například v nemocnici Trutnov to bylo zatím 270 tisíc korun a v Náchodě 290 tisíc korun.

Královéhradecký kraj patří v ČR k regionům s nejnižším výskytem nákazy. V Královéhradeckém kraji bylo v minulých dnech bezmála 40 případů nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Lépe na tom byly v ČR už jen Jihočeský kraj a kraj Vysočina.

Autoři | Foto

Štítky Královéhradecký, kraj, nemocnice, COVID-19, odběrné, místo, Hradec Králové, testy, Trutnov, Královéhradecký kraj, Náchod, infekční onemocnění, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji stále zůstávají čtyři odběrná místa na COVID-19. Fungují v omezeném provozu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.