Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové přišel během pandemie o 152 milionu korun. Rozpočet chce slepit penězi z Antiviru

Město Hradec Králové odhaduje, že přijde kvůli poklesu daňových příjmů v souvislosti s koronavirem o 152 milionů korun. Na krytí téměř celé výše výpadku radnice využije rezervu z programu Antivirus, která vznikla z příznivého výsledku hospodaření loňského roku. ČTK to dnes sdělili zástupci radnice. Úpravu příjmové části rozpočtu na letošní rok schválila rada města, poslední slovo budou mít příští týden zastupitelé.

Loňské hospodaření Hradce Králové skončilo rozpočtovým přebytkem 385 milionů korun při příjmech 2,5 miliardy korun. Po celkovém finančním vypořádání loňského roku zbylo městu k rozdělení 297 milionů korun, přičemž 150 milionů šlo do rezervy na program Antivirus. Program má zmírnit dopad pandemie koronaviru na občany, podnikatele, sportovní, školské, kulturní a jiné organizace města.

"Mohli jsme si dovolit dát stranou 150 milionů korun na program Antivirus - deset milionů na přímou finanční pomoc drobným podnikatelům, zbývajících 140 milionů jako účelovou rezervu na případné změny rozpočtu. Díky této rezervě zatím nemusíme dělat škrty v investicích. Zbývajících 12 milionů korun vezmeme ze souhrnné rezervy rozpočtu," sdělil primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Téměř 60 procent běžných výdajů rozpočtu města tvoří transfery městským organizacím. Podle vedení radnice bude záležet, jak finanční situaci zvládnou a v jakém objemu přenesou ekonomické dopady pozastavení svých aktivit na město. "Předpokládáme, že s těmito informacemi budeme moci pracovat na konci třetího čtvrtletí," uvedl Hrabálek.

Radnice také očekává, že se vláda bude snažit finančně pomoci a nějakou formou poskytnout obcím finanční kompenzace.

"Přesné parametry této pomoci zatím nevíme, hovoří se o částce 1200 korun na obyvatele, což by pro Hradec Králové představovalo více než 111,5 milionu korun," uvedla ekonomická náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO).

Ve stotisícovém Hradci Králové od voleb v roce 2018 vládne koalice ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

Autoři | Foto FB: MMHK

Štítky správa, hospodářství, koronavirus, Hradec Králové, Antivirus, finance, rozpočet, peníze, vedení, radnice, pandemie covidu-19, Alexandr Hrabálek, ODS, ANO 2011, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové přišel během pandemie o 152 milionu korun. Rozpočet chce slepit penězi z Antiviru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.