Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Východní Čechy dnes zasáhnou silné bouřky a rozvodní se opět řeky

Je tomu přesně týden, co Královéhradecký kraj zasáhly povodně. Teď je tu opět výstraha meteorologů. Od dnešní 6. hodiny ranní máme počítat v Královéhradeckém i Pardubickém kraji se silnými bouřkami a přívalovým deštěm. Zvedat se proto mohou hladiny řek, jejichž koryta jsou plná z předchozích dešťů.

Menší toky mohou dosahovat až na třetí povodňový stupeň. Bouřky mohou být doprovázeny i krupobitím a přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů. Zároveň má foukat i silný vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině.

Přívalový déšť může podle meteorologů hlavně v Pardubickém kraji rozvodnit toky a zatopit níže položená místa včetně sklepů. Kvůli tomu, že jsou řeky plné, při intenzivních srážkách mohou stoupat ke druhému stupni povodňové aktivity. U menších není ojediněle vyloučen vzestup na třetí stupeň.

Lidé by se proto měli připravit na možnost vzniku povodně a měli by se vyvarovat koupání v řekách nebo jejich splouvání. Podmáčenému terénu je dobré se vyhýbat. Hrozí na něm pády stromů.

Výstraha před silnými bouřkami platí v celých východních Čechách do dnešní 21. hodiny.
V Pardubickém kraji platí pro okresy Lanškroun a Moravská Třebová navíc i výstraha před povodňovou pohotovostí. A to od dnešních 11:00 až do zítřejších 15:00.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky výstraha, meteorologové, povodeň, silné bouřky, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, bouřka, Východní Čechy, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Východní Čechy dnes zasáhnou silné bouřky a rozvodní se opět řeky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.