Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové uctí památku Milady Horákové vyvěšením černé vlaky

V sobotu 27. června si budeme připomínat 70 let od smrti Milady Horákové. Dne 27. června 1949 byla Milada Horáková popravena oběšením v pankrácké věznici. Hradec Králové uctí její památku vyvěšením černé vlajky na magistrátu města.

Hradec Králové je tak jedno z dalších měst, které se připojí k iniciativě „Milada 70: Zavražděna komunisty“. „Příběh Milady Horákové je ukázkou totalitních praktik toho nejhrubšího zrna a zároveň neuvěřitelné odvahy, síly a cti. Bohužel skončil její smrtí a následně smrtí dalších stovek obětí komunistického režimu,“ komentuje výročí primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Památku obětí komunistického režimu můžou obyvatelé Hradce Králové uctít od 16:00 i na Riegrově náměstí v Hradci Králové. Masarykova společnost Hradec Králové a Paměť národa Východní Čechy zde uspořádají pietní a vzpomínkovou akci.

Alexandr Hrabálek: Na vysokoškolských kolejích na nás donášeli

„S problémy komunistického režimu, respektive nesvobody, jsem byl poprvé zásadním způsobem konfrontován ve čtvrtém ročníku na gymnáziu, kdy jsem se rozhodoval, na jakou školu se budeme hlásit,“ vzpomíná primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Někteří totiž neměli to štěstí.

V některých případech byli studenti na vysoké školy nepřijati i přes jejich dobré znalosti. Naopak jiné vzali jen kvůli politické aktivitě rodičů. „A to jsem považoval za velmi nespravedlivé. Mě již tenkrát bylo jasné, že nezáleží na tom, co člověk ví, ale jak se na něho a jeho rodinu komunistický režim dívá,“ dodává.

Když se dostal na fakultu a ubytoval se na vysokoškolských kolejích, zjistil s kamarády, že na ně někdo donáší. „Do té doby, než jsme to zjistili, tak někteří z nás byli skutečně konfrontováni s tvrdou skutečností,“ dodává primátor.

Komunistický režim Alexandrovi Hrabálkovi komplikoval nejen studentský život, ale i ten profesní. V roce 1980 začal pracovat na farmaceutické fakultě. „Naše katedra měla na osm vysokoškoláků příděl dvě stě švýcarských franků za rok na nákup zahraničních chemikálií. Podívají-li se na to kolegové z branže v současné době, tak jim to vzbudí úsměv na rtech a možná mi ani nebudou věřit, že to ve skutečnost tak bylo a že jsme i za těchto podmínek byli schopni vyprodukovat velmi solidní výsledky,“ vzpomíná.

Zároveň však uznává, že je to přinutilo k tomu se více snažit. Řadu chemikálií si tak museli připravit sami a díky tomu se dostali do daleko hlubších oblastí chemie. „Z tohoto pohledu můžu říct, že nám to vlastně paradoxně profesně velmi pomohlo. Nicméně myslím si, že současná nastupující vědecká generace má také vynikající chemiky, i když se nemusí učit syntetickou chemii úplně od začátku a takové školení, jaké jsme absolvovali my, bylo asi zbytečné,“ ukončuje primátor Alexandr Hrabálek.

Ohodnoť článek

Foto FB: město Jihlava

Štítky Hradec Králové, Alexandr Hrabálek, primátor, Milada Horáková, výroční, smrt, komunisté, režim, úcta, vzpomínka, vlajka, černá, komunistický režim, Věznice Pankrác, ODS, Riegrovo náměstí (Semily), Paměť národa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové uctí památku Milady Horákové vyvěšením černé vlaky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.