Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Po sedmi letech odstartovala obnova zámeckého kopce v Náchodě. Vznikne zde nejmodernější park v kraji

Revitalizace Zámeckého kopce v Náchodě se připravuje od roku 2014. Naplánování samotných prací bylo komplikované hlavně kvůli pozemkovým vztahům. Některé totiž patří městu, jiné zase Národnímu památkovému ústavu. Problém byl i ve shánění peněz. Před třemi lety byla městu zamítnuta dotace.

Původně byl kopec pod zámkem v Náchodě pasteveckým, až v polovině 19. stole se zde vysázel ovocný sad. Od poloviny 20. století začal přirozeně zarůstat, až se z něj stal listnatý les. Několik let nebyl udržovaný, a to se podepsalo na jeho stavu. „Jižní svahy jsou nestabilní, v některých místech už se sesunuly a celý kopec je pokryt víceméně souvislým porostem,“ říká mluvčí města Nina Adlof.

Práce na revitalizaci kopce odstartovaly dnes v pravé poledne. Kompletní obnova vyjde na zhruba 200 milionů korun a potrvá tři roky. „Pro Náchoďáky, i pro mě osobně, je možnost zahájení revitalizace opravdu skvělou zprávou. O potřebě parkových úprav se navíc diskutuje více než dvacet let,“ doplňuje starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD).

Během prací se vykácí nemocné stromy, křoví a postupně se zasadí nové. Vzniknou nové přístupové cesty, lavičky, a dokonce i rozhledny. V první řadě bude ale třeba zpevnit celý kopec. Na několika místech je totiž nestabilní a tím pádem nebezpečný.

Společná práce města a památkářů

Vzhledem k velkým nákladům už v minulosti existovalo několik variant, jak obnovu kopce zafinancovat. Jedna mluvila například o dotaci. Ta však byla v roce 2017 zamítnuta. Aktuálně se počítá s částkou 200 milionu korun, tu zaplatí ministerstvo kultury a Národní památkový ústav. Město Náchod si zaplatilo projektovou dokumentaci.

„Státnímu zámku Náchod se tak zvýší počet návštěvníků a turistický ruch v této krásné oblasti znovu ožije.  Po obnově západní části kopce a nového vstupu z Karlova náměstí navíc budou mít obyvatelé města i jeho návštěvníci možnost realizovat další volnočasové aktivity - ať již sportovní, nebo kulturní,“ dodává k projektu bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD).

Získání peněz z dotace ztěžoval především fakt, že některé pozemky patří městu a jiné zase Národnímu památkovému ústavu.

„Koncepce obnovy je velmi citlivá, uvážená, vychází z historických podkladů. Její realizací dojde ke zhodnocení celého hradozámeckého areálu, otevřou se nám nové přístupové cesty,“ dodává ředitel památkářů. Miloš Kadlec.

Ohodnoť článek

Foto město Náchod

Štítky park, obnova, revitalizace, Náchod, zámek, kopec, NPU, dotace, finance, ministerstvo kultury, práce, zahájeno, Národní památkový ústav, ČSSD, Jan Birke, Antonín Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po sedmi letech odstartovala obnova zámeckého kopce v Náchodě. Vznikne zde nejmodernější park v kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.