Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Některé školy v Královéhradeckém kraji ukončí školní rok už v pátek. Jiné rozdají vysvědčení až příští týden

Předávání vysvědčení na konci školního roku v Královéhradeckém kraji bude různou formou, ve třídách i venku. Jednotný nebude ani termín, některé školy k tomu přikročí v pátek 26. června, jiné v pondělí 29., případně v úterý 30. června. Nedávná úprava mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví umožní předat vysvědčení za účasti všech žáků ze třídy najednou.

"Vysvědčení budeme předávat v pátek. Nedává smysl, aby děti přišly na dva dny v pondělí a v úterý. Je na třídních učitelích, jak si to zorganizují, jestli ve třídách, nebo venku," řekl ředitel Biskupského gymnázia, církevní základní školy, mateřské školy a základní umělecké školy Hradec Králové Jiří Vojáček.

V některých školách rozhodly o termínů rozdávání vysvědčení plánované stavební práce. "V pondělí a v úterý máme ředitelské volno. Je to z důvodu stavebních úprav, které chystáme. Vysvědčení budou učitelé předávat dětem 26. června, a to normálně ve třídách," řekl ředitel královéhradecké ZŠ Bezručova František Obr.

Druhé pololetí ve školách bylo významně poznamenáno pandemií koronaviru, školy dva a půl měsíce byly zcela uzavřené, rozvolňování se pak netýkalo všech žáků a studentů. Školy přešly na on-line výuku. Nový systém výuky ale klasickou zcela nenahradil.

Mimořádný provoz škol během koronavirové pandemie se podle oslovených ředitelů škol podařilo zvládnout dobře. Plus vidí hlavně v zařazení on-line výuky. "Měli jsme z toho větší obavy, nakonec to v rámci možností dopadlo docela dobře. Učitelé z toho dokázali vytěžit maximum. Všechny nás to posunulo dopředu. Kdyby to mělo přijít znovu, už víme, jak na to. Těšíme se, jak budeme učit normálně, ale zároveň on-line nástroje z výuky nevymizí," řekl ředitel hradeckého gymnázia J.K. Tyla Matěj Ondřej Havel.

Ředitel hradeckého biskupského gymnázia Jiří Vojáček šel v úvahách o zachování on-line výuky ještě dál. "Vzal jsem si z toho, že týden dva ze školního roku strávit distanční výukou může být pro všechny obohacující. V budoucích letech je docela možné, že takový prvek zařadíme, byť k tomu nebude pandemický důvod," řekl.

V Královéhradeckém kraji se také někteří učitelé zapojili přímo do tvorby on-line výuky. Na Náchodsku vznikl projekt Digitální pohotovosti, který měl v době nouzového stavu pomoci školám se zavedením jednoduchých digitálních vzdělávacích a komunikačních nástrojů. Původně mělo jít o podporu menších škol na Náchodsku, které neměly s digitálními technologiemi moc zkušeností. Postupně se projekt rozšířil do řady škol v republice.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky škola, vysvědčení, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, rok, školní, ukončení, ředitel, volno, termín, pátek, pondělí, úterý, školní rok, pandemie covidu-19, Ondřej Havel, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé školy v Královéhradeckém kraji ukončí školní rok už v pátek. Jiné rozdají vysvědčení až příští týden  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.