Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jarní mrazy se podepsaly na úrodě ovoce, bude ho méně

Sklizeň ovoce v Česku bude letos kvůli jarním mrazům opět slabá. Průměrně se sklidí necelých 135 tun ovoce. V porovnání s velmi nízkou sklizní v loňském roce by sice měla vzrůst o 3,8 procenta, ale oproti průměru sklizní za posledních pět let bude propad 12 procent.

Obrovský pokles úrody se očekává především u meruněk. Takový je odhad, který k 15. červnu provedl Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

„Zejména jsou poškozené meruňky a třešně, škody ale budou i u dalších ovocných druhů," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Mrazy zasáhly ovocné sady v několika vlnách v březnu a v dubnu. Mrazy srazily úrodu ovoce i v roce předešlém.

Na letošní úrodě se ale kromě mrazů negativně projeví také silné deště a krupobití, které zemi zasáhly v minulých týdnech. ,,Z tohoto důvodu lze očekávat pokles výnosů a kvality produkce, což se může projevit již v odhadu sklizně jádrovin k 1. září," říká mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková.

Sklizeň jablek

Sklizeň jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, by měla v letošním roce stoupnut o osm procent na 111.232 tun. Proti pětiletému průměru by ale měla být úroda jablek nižší o 12 procent. Poklesy sklizně čekají pěstitelé jablek ve středních a východních Čechách. „I jablka byla poškozena mrazy. Očekáváme, že kvůli mrazům bude vyšší podíl jablek určených na průmyslové zpracování," řekl Ludvík.

Meruňky a třešně

Jarní mrazy dost výrazně srazily úrodu meruněk a třešní, a to hlavně na Moravě. Letošní úroda meruněk by měla meziročně propadnout o 75 procent na 525 tun.

Mráz neprospěl ani třešním. U nich odhadují ovocnáři meziroční pokles téměř o 50 procent na 1126 tun. Úrodu třešní navíc poškodily v minulých dvou týdnech i silné deště. „Není vyloučeno, že kvůli dešťům půjde úroda třešní proti odhadu ještě o polovinu dolů," řekl Ludvík.

Švestek se sklidí víc

Meziročně klesne i sklizeň višní a velmi slabá úroda je také u broskví, které se v Česku přestávají pěstovat, kvůli konkurenci dovážených broskví z Itálie, Řecka a Španělska.

Naopak stoupne sklizeň u hrušní a dobře na tom jsou i švestky. Jejich úroda by sice měla klesnout, ale v porovnání s pětiletým průměrem, se čeká nárůst o pět procent. Navíc se u švestek projevují i nové výsadby.

Ztráty ovocnáři odhadli loni na 200 milionů

Loňské ztráty kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality odhadli ovocnáři na 200 milionů korun. Od státu na kompenzace škod z mrazů dostali 50 milionů korun. Proti škodám z mrazů se ale není možné pojistit.

Případné kompenzace škod z letošních mrazů budou podle Ludvíka věcí dalších jednání. Finanční objem celé sklizně ovoce v Česku se pohybuje kolem 1,5 miliardy korun. Desetinový pokles sklizně tedy znamená výpadek v tržbách okolo150 milionů korun. Ne všechny ovocnářské podniky jsou ale postiženy stejně.

Výpadek tržeb by ovocnářům mohly částečně kompenzovat vyšší ceny ovoce, především meruněk a třešní. Letošní sklizeň meruněk v Evropě bude hlavně kvůli mrazům nejnižší za posledních 17 let. Právě to se odráží i v cenách. Současné nadprůměrné ceny jablek na úrovni 42 korun za kilogram půjdou s novou sklizní dolů, očekává Ludvík.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ovoce, mráz, kroupy, úroda, Ovocnářská unie, třešně, Česko, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Itálie, Evropa, Španělsko, Řecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní mrazy se podepsaly na úrodě ovoce, bude ho méně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.