Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krátce před půlnocí nastane slunovrat a tím začne i astronomické léto

Přesně ve 23:44 středoevropského letního času nastane letní slunovrat. Na severní polokouli začne astronomické léto. Neděle ale počasím léto ještě připomínat nebude. Teplejší počasí dorazí začátkem příštího týdne. Na jeho konci budou třicetistupňová vedra.

Šestnáct minut před dnešní půlnocí vstoupí Slunce do znamení Raka. Dojde tak do nejsevernějšího bodu a začne se vracet k rovníku. Znamená to nejdelší den a nejkratší noc v roce. Na jižní polokouli dnes naopak začíná astronomická zima.

Přesný čas začátku astronomického léta vypočítávají vědci pro každý rok. Mezi jednotlivými roky jsou několikahodinové rozdíly. Letní slunovrat většinou nastává 21. června, výjimečně jako letos je to i o den dříve, což je poprvé od roku 1796. První letní den připadne znovu na 20. června v roce 2024. Opravdu velmi vzácně může slunovrat nastat i 19. nebo 22. června.

To, proč se mění počátek léta je dáno nepřesností kalendářního roku, který trvá 365 dnů. Země oběhne kolem Slunce za 365 dní, pět hodin a 49 minut. Nepřesnost v kalendáři vyrovnávají přestupné roky.

Astronomické léto je obdobím od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti. Meteorologové rozlišují ale ještě klimatologické a vegetační léto. Klimatologické trvá od 1. června do 31. srpna. Vegetační léto je roční doba, kdy jsou průměrné denní teploty vyšší než 15 stupňů Celsia. Závisí také na nadmořské výšce.

Začátek letošního astronomického léta, ale bude podle meteorologů oblačný až zatažený s deštěm. Na mnoha místech, včetně Královéhradeckého kraje, budou deště vydatnější. Léto se ukáže v plné parádě příští týden, kdy se budou teploty postupně zvyšovat. V pondělí naměříme 22 – 25. stupňů Celsia, další víkend by měl být podle týdenního výhledu s tropickou třicítkou.   

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky astronomické léto, slunovrat, Slunce, tropy, léto, Jižní polokoule

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krátce před půlnocí nastane slunovrat a tím začne i astronomické léto  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.