Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dobrovolníci v Krkonoších sebrali 3,8 tuny odpadků

Dvě stovky pracovníků Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) a dobrovolníků při úklidové akci Čisté Krkonoše o víkendu sebrali 3,8 tuny odpadu. Akce se koná dvakrát do roka, další bude 18. a 19. září. Lidé vyrazili hlavně na turistické trasy, které strážci NP vytipovali.

"Kromě běžných odpadků, jakými jsou plechové či plastové obaly od nápojů, jsme uklidili množství automobilových součástek, dokonce i jedno staré, v lese pohřbené auto," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Dobrovolníci se zaměřili také na okolí frekventovaných silnic nebo břehy potoků a řek, tradičně dávali odpadky do plastových pytlů, které později strážci svezli z hor na skládky.

"V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu, například papírový kapesník čtyři týdny, igelitová taška 25 let a PET lahev sto let," uvedl Drahný.

Krkonošský národní park patří mezi návštěvníky nejzatíženější národní parky v Evropě a jeho návštěvnost stále roste. V roce 2018 park a jeho ochranné pásmo navštívilo 3,78 milionu lidí, kteří tam dohromady strávili 11,8 milionu dní. Hlavními turistickými cíli v Krkonoších jsou Sněžka, hřebeny pohoří a pramen Labe.

KRNAP vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rezervace, odpady, Krkonoše, odpad, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, Evropa, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci v Krkonoších sebrali 3,8 tuny odpadků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.