Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Podzemní parkoviště pod Velkým náměstím v Hradci Králové je stále ve hře. Vešlo by se do něj 260 aut

Podzemní parkoviště pod historickým Velkým náměstím v centru Hradce Králové by mohlo pojmout asi 260 automobilů. Velké náměstí nyní slouží jako parkoviště, což by město chtělo změnit. Chce náměstí vrátit funkci přirozeného společenského centra.

Na stavbu podzemního parkoviště si město nechává zpracovat studii, kterou by měli mít architekti hotovou letos na podzim. Z dosavadních návrhů podle náměstka Jiřího Bláhy (ODS) vyplývá, že vjezd do podzemních garáží by mohl být z Komenského ulice. Odhad nákladů stavby podle Bláhy zatím není.

Primátor Alexandr Hrabálek (ODS) uvedl, že projekt bude záviset i na stanovisku archeologů a výsledcích archeologického průzkumu. "V tom místě by měly být cenné vrstvy pouze do hloubky 50 až 60 centimetrů. V místě kdysi bylo tržiště, nepředpokládají se nějaké cenné nálezy," řekl.

Celkovou opravu náměstí za odhadovaných čtvrt miliardy korun magistrát chystá od roku 2007. Kvůli námitkám části obyvatel, kterým vadí hlavně zamýšlená redukce parkovacích míst na náměstí, ale stavba dosud nezačala. Případná výstavba garáží pod zemí by mohla celou věc odblokovat. "Chci postupovat v souladu s přáním obyvatel a rezidentů, aby se věc vyvíjela konsenzuálně," řekl náměstek Jiří Bláha (ODS).

Autoři | Foto Karel Punčochář | toulamese.cz

Štítky Hradec Králové, Velké náměstí, parkování, auta, garáž, parkovací dům, plán, studie, Jiří Bláha, ODS, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzemní parkoviště pod Velkým náměstím v Hradci Králové je stále ve hře. Vešlo by se do něj 260 aut  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.