Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bývalý manažer firmy Technistone dostal za dotační podvod podmínku

Krajský soud v Hradci Králové potrestal podmínkami dva bývalé manažery královéhradecké společnosti Technistone za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie. Mojmír Balous a Milan Ettel odešli s 1,5letou podmínkou s odkladem na dva roky a povinností společně nahradit poškozenému Evropskému fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a ČR majetkovou škodu v celkové výši asi 50 milionů korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si nechali lhůty.

Podle spisu se obžalovaní podíleli na získání dotace v rozporu s dotačními podmínkami. Oba vinu odmítli, stejně jako tvrzení, že by z toho měli prospěch. Ettel nahradil Balouse ve funkci ředitele firmy na jaře 2009, do té doby působil ve funkci finančního ředitele. Hrozilo jim až deset let vězení.

Obžaloba je vinila z toho, že při žádosti o dotační prostředky v letech 2008 až 2009 vědomě uvedli nepravdivé údaje o ekonomickém stavu firmy. V prohlášení bylo, že firma měla vypořádány všechny splatné závazky ke zdravotním pojišťovnám, přestože dlužila na zdravotním pojištění více než milion. Bezdlužnost byla podmínkou pro schválení dotace, uvedla obžaloba. Šlo o dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace a měla jít v době ekonomické krize například na vývoj nových výrobků firmy.

Firma Technistone od 30. října 2009 do 13. prosince 2012 neoprávněné čerpala na projekt dotační prostředky v celkové výši 50 milionu korun. Z ERDF to mělo být 42,65 milionu korun a ze státního rozpočtu České republiky 7,53 milionu korun, uvedla obžaloba.


pozn. redakce: Vrchní soud v Praze jako odvolací soud na svém jednání dne 27. září 2021 pod sp. zn. 6 To 42/2021 v plném rozsahu zprostil pana Mojmíra Balouse i pana Milana Ettela obžaloby.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky EU, soud, hospodářství, dotace, Hradec Králové, Technistone, Evropský fond pro regionální rozvoj, Česko, Evropská unie, Krajský soud v Hradci Králové, Vrchní soud v Praze, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý manažer firmy Technistone dostal za dotační podvod podmínku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.