Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Boj o pitnou a užitkovou vodu pro Podorlicko pokračuje. Skupina dobrovolníků se rozrůstá

Pracovní skupina Voda pro Podorlicko bojuje za zajištění pitné i užitkové vody v regionu. Jejím hlavním cílem je připojit region na hlavní Východočeskou vodárenskou soustavu. Dvacetičlenná skupina dobrovolníků se teď rozšířila o dalších deset starostů obcí.

„Ozvalo se mi dalších deset starostů s tím, že mají zájem spolupracovat s pracovní skupinou a podílet se na projektu proti suchu v Podorlickém kraji. To považuji za obrovský zájem. O dění skupiny se zajímá také ministr zemědělství Miroslav Toman,“ říká iniciátor pracovní skupiny Drahoslav Chudoba.

Skupina, která čítala dvacet dobrovolníků se rozrostla o dalších deset starostů. K iniciativě se tak připojilo například Opočno, Lukavice, Borohrádek nebo Proruby. „Vítám vznik této pracovní skupiny a doufám, že vytvoří projekt, který pomůže také nám, malým obcím. Do budoucna se tak společně dopracujeme k vodě, která nám tu chybí,“ vysvětluje Karel Malátek, starosta obce Proruby. Zároveň dodává, že podobných skupin už bylo v regionu více, žádná svůj plán ale nedopracovala do konce.

„Zajištění dostatku pitné i užitkové vody pro celou naši oblast podorlického regionu je bezesporu potřeba. Jedná se o dlouhodobý projekt, který naši společnost připravuje na horší časy, pamatuje na naše potomky a je hoden podpory,“ doplňuje starosta města Borohrádek Martin Moravec.

Podle studie Organizace spojených národů budou do roku 2025 dvě třetiny lidstva pod hranicí dostatku vody nebo budou dokonce trpět jejím nedostatkem.

Zemědělským suchem trpí 80 procent republiky

Problém se suchem a nedostatkem vody se v posledních několika letech skloňuje prakticky všude. Podle posledních průzkumů trpí zhruba 80 procent České republiky takzvaným zemědělským suchem. Zemědělské sucho určuje relativní nasycení půdy na daném území, porovnává se aktuální stav s průměrem za roky 1961 až 2010.

„Sucho je pro Česko důležitějším a zásadnějším problémem než současná krize kolem epidemie nového typu koronaviru,“ řekl prezident Miloš Zeman. Česko by podle něj mělo kvůli suchu vybudovat nové vodní nádrže a přehrady. Zadržování vody v krajině považuje Zeman za nejpodstatnější opatření, protože nyní podle něj voda z republiky odtéká do sousedních zemí bez užitku.

Ohodnoť článek

Foto skupina Voda pro Podorlicko

Štítky voda, Orlické hory, skupina, podzemní voda, užitková, sucho, Zeman, ekologie, Podorlicko, projekt, Česko, Miroslav Toman, Miloš Zeman, Drahoslav Chudoba, Borohrádek, Proruby, OSN, Martin Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boj o pitnou a užitkovou vodu pro Podorlicko pokračuje. Skupina dobrovolníků se rozrůstá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.