Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Večer nás čeká polostínové zatmění Měsíce. Pozorování v kraji mohou pokazit mraky

Dnes večer se na obloze odehraje pouhým okem nejspíš nepostřehnutelné divadlo. Měsíc, který je dnes v úplňku, nakrátko - ani ne z 60 % - vstoupí do zemského polostínu a nastane takzvané polostínové zatmění Měsíce. Tento úkaz bude pouhým okem nejspíš neviditelný, o to víc však vynikne na fotkách.

Maximální fáze částečného polostínového zatmění Měsíce nastane kolem 21:00 a jeho největší přiblížení k plnému stínu Země nastane v 21:25. Měsíc přitom při pozorování z Jihlavy vychází ve 20:46 hod, takže se vše odehraje jen velmi nízko nad východním obzorem.

Polostínová zatmění jsou obecně špatně pozorovatelná pouhýma očima a zpravidla vynikají až na fotografiích. V případně dnešního zatmění v neprospěch astrofotografů hraje jak počasí, tak i skutečnost, že v době maxima bude venku ještě hodně světla.

Přesto by však z dnešního úkazu mohly být zajímavé záběry, třeba při fotografickém číhání na měsíční východ za nějakými vzdálenými kulturními památkami. Soumrak bude dost pomalý, takže Měsíc bude stoupat ještě na světlé obloze a kontrastně se vyjímat vůči objektům na obzoru.

Pozorování zatmění měsíce nám na některých místech v Královéhradeckém kraji může zkazit oblačnost. Podle meteorologů má být převážně oblačno, místy dokonce s deštěm.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj astro.cz, Jihlavská astronomická společnost

Štítky Měsíc, zatmění, polostín, obloha, zatmění Měsíce, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Večer nás čeká polostínové zatmění Měsíce. Pozorování v kraji mohou pokazit mraky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.