Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Současná situace s cenami nemovitostí v kraji nehnula, stát se to může po zrušení daně z nabytí

Koronavirová krize sice zamávala s cenami, ale rozhodně ne zatím u nemovitostí v Královéhradeckém kraji. Podle odborníků ceny padat nebudou, ba naopak. A jak to bude například i chystaným zrušením daně z nabytí nemovitých věcí? Na to se Hradecká Drbna ptala realitního makléře Tomáše Petruně a ekonoma z Univerzity Hradec Králové Ivana Soukala.

Kde kdo by si řekl, že pandemie koronaviru sníží ceny u prodávaných, nebo pronajímaných nemovitostí. V Královéhradeckém kraji se ale nijak zvlášť ceny nezměnily. „Setrvačnost realitního trhu obecně je natolik markantní, že několikatýdenní útlum nebude zpravidla znamenat větší změny. Pokud dojde ke zlevnění nemovitostí, bude se jednat o krátkodobý efekt s dopady koronaviru na ekonomiku obecně,“ říká kvalifikovaný realitní makléř Tomáš Petruň.

Čeho se ale výrazně koronavirová opatření dotkla, tak tím je pronájem bytů prostřednictvím služby Airbnb. To je ale spíše záležitost Prahy a Středních Čech.

S tímto názorem se shoduje i Ivan Soukal z katedry ekonomie Fakulty informatiky a managementu UHK. „Vývoj se bude opět lišit dle lokality, ale v průměru směrem dolů ceny nepůjdou a u novostaveb už vůbec ne. Pandemie rozhodně nedosáhla takových rozměrů, aby to ceny ovlivnilo. Stalo se jediné, trh dočasně zamrznul, protože jste si přirozeně nechtěli pouštět domů potenciálně nakažené zájemce. Navážeme, kde jsme skončili, mírný růst cen bude pokračovat.“

O chaty a chalupy se zájem nezvýšil

V době nouzového stavu to řadu lidí lákalo odjet na chatu nebo chalupu. Kdo žádnou nemá, ani se po ni nesháněl. Zájem o chaty a chalupy se nezvýšil. „Je možné, že zde bude nějaké procento kupujících, kteří budou vyhledávat podobný typ zázemí pro případ dalších omezení, nicméně si nemyslím, že to je velké množství lidí. Pokud není na aktuálním trhu dostatečně silná skupina solventních zájemců, žádná „krize“ ji během takto krátkého období prostě nevygeneruje," říká Petruň.

Co se týče prodeje nebo koupě běžných nemovitostí na začátku koronavirových opatření došlo podle Petruně v začátcích k výraznému zpomalení realitního trhu. ,,S postupným uvolňováním restrikcí se lidé opět začínají o nemovitosti zajímat a nakupují i prodávají. Z hlediska objemu realizovaných transakcí odhaduji, že se v tuto chvíli nacházíme na 80% aktivity z doby před ekonomickou krizí. Budoucí chování realitního trhu nelze s jistotou predikovat, vše souvisí s dalším vývojem koronaviru,“ dodává Petruň.

Případné snížení úrokové sazby centrální bankou bude zřejmě jen symbolické

Zda je na místě, aby centrální banka snížila ještě více úrokovou sazbu pro rozhýbání realitního trhu, ekonom Soukal neočekává. Pokud ano, tak jen symbolicky. „Inflace je nad inflačním cílem, koruna od konce března až nepřirozeně slábne a nové hypoteční úvěry se v průměru realizovaly za překvapivě nízké sazby. To jsou nejviditelnější důvody proti dalšímu snížení a kromě kurzu jde o faktory, které ČNB neumí napřímo a rychle vyřešit.“

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí může paradoxně cenu nemovitosti zvýšit

Podle všeho je možné, že ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí skutečně dojde. Zákon bude navíc platit i zpětně k prosinci 2019. „Kdo nabyl nemovitost nejpozději v prosinci 2019, nebude již platit 4% daň z nabytí nemovitostí, pokud již došlo k uhrazení daně, bude možné požádat o její vrácení,“doplňuje Petruň.

Je to ale něco za něco. „Vláda totiž schválila zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí výměnou za zrušení odpočtů úroků z úvěrů na bydlení z daňového základu.  I tak je to pro většinu kupujících v konečném důsledku výhodnější a to především z pohledu okamžité úspory peněz při nákupu nemovitosti,“ říká Petruň. Podle jeho slov ale nový zákon o zrušení zmiňované daně zásadní vliv na prodej nemovitostí mít nebude.

Ekonom Ivan Souček na chystané zrušení nahlíží z jiné stránky. Podle něj velmi mírně zvýší dostupnost a paradoxně i ceny. „Pokud víte, že si kupující může dovolit o 4 % víc zaplatit, proč byste to do své ceny nepromítnul? Teď nechci vypadat nespokojeně, já návrhu MFČR tleskám. Nabyvatel nemovitosti se zbaví daně v okamžiku, kdy už má hluboko do kapsy kvůli koupi a nebude muset 30 let vyplňovat kolonku na snížení daňového základu o zaplacené úroky.“

Co tedy máme očekávat do budoucna?

To jestli budou pro některé obyvatele nemovitosti stále více nedostupné z pohledu cen, na to v tuto chvíli nelze poskytnout žádnou fundovanou předpověď. ,,Někteří realitní experti očekávají značný dopad na trh s nemovitostmi, jiní to však tak dramaticky nevnímají. Osobně se domnívám, že může dojít k menšímu propadu cen nemovitostí určených k prodeji, nicméně z dlouhodobého hlediska budou ceny, dle mého názoru, spíše stagnovat,“ dodává Petruň.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky daň z nabytí nemovitých věcí, reality, ceny, koronavir, ekonom, makléř, Královéhradecká kraj, nemovitost, daň, Královéhradecký kraj, koronavirová krize, Univerzita Hradec Králové, Drbna.cz, pandemie covidu-19, chata, Airbnb, Fakulta informatiky a manageme

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Současná situace s cenami nemovitostí v kraji nehnula, stát se to může po zrušení daně z nabytí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.