Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zrušenou svatbu uspořádejte až příští rok, radí svatební koordinátorka z Hradce Králové

Pandemie koronaviru udělala čáru přes rozpočet i všem, kteří se chtěli vzít. Řada z nich měla vybraný termín i místo, zamluveného oddávajícího a objednanou kapelu nebo fotografa. Co ale dělat, když veškerá příprava padla a svatba se zrušila? O tom si Hradecká Drbna povídala se svatební koordinátorkou Niki (Nikolou Horákovou) z Hradce Králové.

„Měla jsem domluvených několik svateb, nakonec se uspořádala jen jedna. V tomhle případě byla nevěsta těhotná a chtěli se vzít za každou cenu,“ říká svatební koordinátorka Niki. Většina svateb naplánovaných právě v období pandemie se musela zrušit. Všichni teď hledají náhradní termín.

Několik desítek, možná dokonce i stovek svatebčanů teď najednou hledají náhradní termíny. A to je problém. „Plná jsou i všechna místa. Nejsou možné sobotní termíny,“ říká Niki. Ve hře tak zůstávají například pátky. „Mám jednu takovou nevěstu, celá její rodina se tak musí přizpůsobit,“ dodává.

Daleko větší problém jsou podle Nikoly Horákové matriky. Prakticky všude uslyšíte, že mají plno. „Můžou oddávat jen v tom svém regionu, takže si vlastně nemůžete ani dovést někoho známého třeba ze sousedního kraje,“ vysvětluje. Dokud tak nemáte termín, oddávajícího a místo pro svatbu hrozí, že jí neuspořádáte.

Lepší je zrušenou svatbu uspořádat až za rok

„Jde hlavně o termíny. Třeba fotograf může mít na letošní rok termíny plné. Větší šance je tak, když ho poptáte znovu na příští rok,“ vysvětluje Niki. To samé platí například o kapele, popřípadě DJe. Na podobný problém můžete narazit i co se týče cateringu nebo dalšího programu. Jednoduše řečeno: Méně riskantní je uspořádat zrušenou svatbu za rok.

„Třeba šaty… Nevěsty vysněné šaty z půjčovny. Rezervované jsou na původní termín, ale s největší pravděpodobností budou zamluvené do konce letošní sezóny,“ vysvětluje. Skloubit tak termín, místo, oddávajícího, a ještě k tomu šaty a další dodavatele tak může být letos velice náročné.

„Na tohle všechno je třeba dávat pozor. Ve chvíli, kdy se to všechno blíží je nevěsta strašně křehká bytost.“

Řešením může být falešná svatba

Falešná svatba funguje na jednoduchém principu. Svatebčani se vezmou na úřadě, takzvaně u okénka. Pro rodinu a kamarády se pak uspořádá obřad a slavnost na oko. Tu si můžete udělat kdykoli a kdekoli. Nemusíte tak řešit matriku ani oddávajícího.

„Hosté ani rodina to nemusí vědět. Zažila jsem jednu takovou svatbu, kde se svatebčani znali se starostkou a ta jim přesně takový obřad připravila na míru,“ vysvětluje Niki. Na první pohled tak prakticky může vypadat vše jako během klasické a pravé svatby.

„Dojde vlastně i na podpis novomanželů a svědků. Jediný rozdíl je v tom, že to razítko je neplatné,“ dodává koordinátorka. Další možností může být církevní obřad. Ten ale musí probíhat v kostele a jeden z páru by měl být pokřtěný.

Svatebčani budou šetřit

„Určitě se změní přístup ke svatbám. Řada lidí se totiž potýká s finančními problémy. Člověk si pak rozmyslí, zda chce dát několik tisíc za výzdobu a další peníze za fotografa,“ vysvětluje Niki. Šetřit na svatebním dnu se musí velice opatrně. Osekání nákladů zvládne pokazit celou svatbu.

„Troufnu si říct, že se bude šetřit na všem,“ dodává koordinátorka. Největší problém je podle ní to, že chce většina budoucích manželů ušetřit na počtu pozvaných lidí. To však nepomůže. „V dnešní době už novomanželé nechtějí svatební dar v podobě mixéru nebo mikrovlnky. Je tak lepší si říct o peníze,“ vysvětluje Niki.

S tím může mít řada lidí problém. „Přece si nebudu říkat kamarádům o peníze na naši svatbu,“ řeknou si. Svatební dary v podobě bankovek strčených v obálce je však jeden z nejčastějších darů. Svatebčani pomůžou jak sobě, tak ušetří práci s vymýšlením daru hostům. „A tady pak platí následující… Čím víc lidí, tím víc peněz. Ve finále je tak jedno, kolik hostů bude na svatbě,“ dodává koordinátorka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv svatební koordinátorky Niky

Štítky rozhovor, svatba, svatební koordinátorka, Nikola Horáková, koronavirus, náhradní termín, rady, Hradec Králové, fotograf, pandemie covidu-19, peníze, Drbna.cz, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušenou svatbu uspořádejte až příští rok, radí svatební koordinátorka z Hradce Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.