Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Rekonstrukce pěší zóny v Trutnově začne v létě

Rekonstrukce pěší zóny na Horské ulici v Trutnově je za dveřmi. Už 1. července zahájí stavební společnost Gardenline, s. r. o., rekonstrukční práce. Opravená pěší zóna bude mít nový povrch, nové veřejné osvětlení, lavičky či odpadkové koše. Obnoven bude i vodní prvek.

Dlouho očekávaná rekonstrukce pěší zóny na Horské ulici v úseku od Krakonošova náměstí po náměstí Republiky je tu. Město Trutnov na její novou podobu vyhlásilo architektonickou soutěž v listopadu 2017, kterou ve spolupráci s Českou komorou architektů připravovalo od roku 2016. Z 13 návrhů vybrala odborná komise jako vítězný návrh číslo 1 od autorů Ing. arch. Martina Hájka, Ing. arch. Václava Hájka a Ing. arch. Lukáše Kemra.

Smyslem celé soutěže bylo vytvořit návrh reorganizace veřejného prostoru s prioritním pohybem chodců. Zásobovací doprava pro jednotlivé objekty v této části Horské ulice by měla být koncipována tak, aby došlo k eliminaci kolizních míst pěších se zásobováním i ostatní dopravou. Pěší zóna musí mít vysokou estetickou hodnotu. Neměla by plnit jen funkci dopravní, ale i pobytovou, odpočinkovou a reprezentační,“ vysvětluje Ivan Adamec (ODS) starosta města Trutnova.

Rekonstrukce pěší zóny za 44 milionů korun bude zahájena 1. července. Oprava je rozdělena do dvou fází. Do první etapy spadá úsek od Krakonošova náměstí po Svatojanské náměstí, včetně. Druhá etapa bude postupovat směrem od Svatojanského náměstí podél obchodního domu Máj až k náměstí Republiky. Hotovo by mělo být do konce června 2021. „S dodavatelem stavby jsme akci naplánovali tak, abychom co nejméně omezili provoz obchodů a restaurací a pohyb občanů na pěší zóně,“ říká Tomáš Hendrych, místostarosta města Trutnova.

V rámci opravy dojde k přeložce sítí, k pokládce nové žulové dlažby včetně žulových obrubníků, k vytyčení zón pro pěší a zásobování, výměně veřejného osvětlení, městského mobiliáře (laviček, odpadkových košů) a zároveň bude obnoven vodní náhon na Svatojanském náměstí.

Rekonstrukce v takovém rozsahu se však neobejde bez dopravních omezení. Aktuální informace budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách města, na facebookovém profilu města a v mobilní aplikaci Můj Trutnov. Odbor rozvoje města MěÚ Trutnov, případně dodavatel stavby, zároveň dle aktuální potřeby postupně osloví všechny subjekty na pěší zóně, kterých se rekonstrukce a omezení dotknou. „Oprava na takto frekventovaném místě s sebou přinese i jistá omezení, nicméně věřím, že občané i řidiči budou trpěliví. Odměnou bude moderní, vzdušné a bezpečnější centrum města,“ uzavírá trutnovský starosta.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto město Trutnov

Štítky rekonstrukce, Trutnov, pěší zóna, revitalizace, tisková zpráva, vizualizace, Česká komora architektů, Martin Hájek, Svatojánské náměstí, Václav Hájek, Ivan Adamec, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Rekonstrukce pěší zóny v Trutnově začne v létě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.