Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za pozemek pro novou infekční kliniku chce Hradec Králové cenu, kterou zákon neakceptuje. Situaci musí vyřešit ministerstvo financí

Ministerstvo financí bude řešit pozemek, na kterém má stát nová infekční klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové. Jeho část aktuálně patří městu, se kterým ho chce nemocnice vyměnit. Obě strany souhlasí. Problém je v tom, že si ho stát i město cení jinou částkou. Ministerstvo financí by tak mohlo udělit pro směnu výjimku. Pokud se tak nestane, město by mohlo doplácet.

„Město požaduje za své pozemky vyšší kupní cenu, než jakou připouští zákon, proto bude nezbytné, aby nemocnice prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví požádala Ministerstvo financí o předchozí souhlas ke sjednání ceny vyšší,“ vysvětlil redakci Hradecké Drbny mluvčí ministerstva Jakub Vintrlík.

Hradec Králové i nemocnice s výměnou souhlasí. Magistrát by na oplátku mohl dostat pozemek, pro budoucí křižovatku Mileta. „Zastupitelstvo města schválilo v březnu směnu pozemků s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, jejímž předmětem byly pozemky pro vybudování infekční kliniky,“ potvrdila mluvčí města Kateřina Šmídová.

Na první pohled se nejedná o nic složitého. Obě strany chtějí vyměnit pozemek za pozemek. Problém je však v tom, že státní správa a městské samosprávy mají pro nákup a výměnu pozemků nastavenou jinou metodiku. „V praxi to znamená, že by mohlo město doplácet nemocnici řádově miliony korun navíc. A to si nikdo z nás nepřeje,“ vysvětluje lékařský náměstek Fakultní nemocnice Hradec Králové Jaroslav Malý.

V tuto chvíli nastupuje do hry ministerstvo

Pro bezplatnou výměnu pozemků je tak zapotřebí dostat souhlas od ministerstva financí. „S podobou projektu souhlasí naše nemocnice, místní samospráva, Kraj i ministerstvo zdravotnictví, protože ta klinika je v zájmu všech,“ ubezpečuje Malý.

Žádost o udělení výjimky potvrdilo i samo ministerstvo financí. Zatím jí však má na stole pouze neformálně. „V dubnu se obrátili na ministerstvo financí zástupci Fakultní nemocnice Hradec Králové se žádostí o metodickou konzultaci k připravované směně pozemků mezi nemocnicí a Statutárním městem Hradec Králové,“ potvrdil mluvčí Vintrlík.

Už zítra se tak sejde vedení Fakultní nemocnice, města a ministerstva financí. Úkolem bude přesvědčit ministerstvo, že jde o veřejný zájem.

„Povolení udělíme jen v případě veřejného zájmu“

Ministerstvo financí redakci sdělilo, že podobné výjimky se poskytují jen ve chvíli, kdy jde o veřejný zájem. „Ministerstvo financí může tento předchozí souhlas udělit, pokud bude naplněn veřejný zájem státu na nabytí těchto pozemků do vlastnictví státu,“ vysvětluje Vintrlík.

To by podle vedení Fakultní nemocnice Hradec Králové ani magistrátu neměl být problém. „Veřejný zájem je zde podle mého názoru jednoznačný. Novou infekční kliniku potřebujeme a zkušenosti se současnou pandemií nového koronaviru to jen potvrzují,“ dodává lékařský náměstek Malý.

Výměna pozemků má důležitou roli i pro samotné město. „Město touto směnou získá pozemky potřebné v rámci realizace investiční akce Křižovatka Mileta,“ potvrzuje Šmídová.

Infekční klinika na místě Kliniky tradiční čínské medicíny

Infekční klinika by měla vyrůst v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové v místě, kde měla stát (původně plánovaná) Klinika tradiční čínské medicíny. Jde o severovýchodní roh areálu nemocnice mezi budovami Ústavu klinické imunologie a alergologie a Neurochirurgickou klinikou.

„Podle původní studie by měla mít tvar trojbokého hranolu se zaoblenými rohy a osmi patry,“ vysvětluje Malý. Stát by měla zhruba 600 milionů korun. Původně se mluvilo o tom, že stát by měl financovat zhruba 70% celkové částky.  Zbývajících 180 milionů by měla zaplatit fakultní nemocnice.

Ohodnoť článek

Foto FNHK,

Štítky nemocnice, klinika, infekční, Hradec Králové, fakultní nemocnice, ministerstvo, finance, pozemek, ministerstvo financí, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jaroslav Malý, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pozemek pro novou infekční kliniku chce Hradec Králové cenu, kterou zákon neakceptuje. Situaci musí vyřešit ministerstvo financí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.