Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Vyhrazené hodiny pro seniory v obchodech jsou ode dneška pasé. Střední a speciální školy se omezeně otevřou v červnu

Nakupování ve větších obchodech mezi 8:00 až 10:00 už není jen pro seniory nad 65. K dnešnímu dni přestává platit opatření z druhé poloviny března, které mělo ochránit seniory jako hlavní rizikovou skupinu před nákazou nemocí covid-19.

 „Považujeme toto opatření za redundantní, senioři už chodí nakupovat i mimo tuto dobu, proto jsme se rozhodli k jejímu zrušení," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Vymezené časy už podle něj už nakupující spíš zatěžovaly. Na začátku nouzového stavu vláda několikrát změnila. Možností zrušit vyhrazený čas pro lidí starší 65 let se kabinet naposledy zabývat před 14 dny. Podle epidemiologů, ale nebyla vhodná doba opatření rušit. Tentokrát byl názor jiný. 

Vláda na začátku nouzového stavu nákupní dobu pro seniory několikrát změnila. Opatření se týkalo lidí s průkazem pro zdravotně postižené a zaměstnanců pečovatelských služeb. Omezení se vztahovalo i na prodejny potravin a drogerie větší než 500 metrů čtverečních. Menší prodejny musely zákazníky spadající do rizikové skupiny obsloužit přednostně.

V červnu se omezeně otevřou střední a speciální školy

Od 1. června se budou moci vrátit do speciálních škol děti se zdravotním postižením. Schválila to vláda. Podle ministerstva školství vyslyšela hlasy rodičů dětí s hendikepem, nebo poruchou autistického spektra. „Účast žáků bude dobrovolná a bude podmíněna podpisem upraveného čestného prohlášení ze strany rodiče," uvedl úřad.

Kabinet odsouhlasil i další původně plánovanou vlnu postupného a dobrovolného otevírání středních a základních škol. K 1. červnu může také začít praktické vyučování na středních školách a konzervatořích. Bude ale na školách, jestli možnosti využijí. Žáci druhých stupňů základních škol budou moct na konzultace nebo třídní hodiny od 8. června. Docházka bude pro žáky dobrovolná, pro školy pořádání akcí nepovinné.

„Je na konkrétních personálních, materiálních a prostorových podmínkách každé školy, zda této možnosti využije, v jakém rozsahu a jakým způsobem," uvedlo ministerstvo k fungování druhých stupňů základních škol. Podrobné informace rozešle školám ministerstvo během dnešního dne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obchody, senioři, opatření, omezení, ČR, děti, škola, otevření, Adam Vojtěch, základní škola, ANO 2011, obchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhrazené hodiny pro seniory v obchodech jsou ode dneška pasé. Střední a speciální školy se omezeně otevřou v červnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.