Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na vrácení peněz za zrušenou letenku můžete čekat i několik měsíců

Vrácení peněz za letenky zrušených spojů kvůli pandemii koronaviru může trvat i několik měsíců. Jen v Česku přitom jde o letenky za stovky milionů korun. Některým dopravcům chybí pro vrácení plateb hotovost, zákazníkům proto nabízejí vouchery na pozdější lety. Vyplývá to z informací dopravců a prodejců letenek.

Počet zrušených letenek narostl podle dopravců a prodejců během koronavirové krize o několik set procent. Firmy proto posílily své administrativní kapacity.

Vrácení peněz za letenky může trvat i několik měsíců. "Dopravci většinu žádostí o refundaci posuzují a schvalují, aby nedošlo k neoprávněnému požadavku. Současně dopravci bojují s nedostatkem hotovosti pro vracení peněz. Cestovní ruch je nejpostiženějším odvětvím, bude se nejdéle vzpamatovávat," uvedla ředitelka letenkového oddělení Student Agency Věra Janičinová.

Platí to i v případech, kdy lidé koupili letenky přes letenkové agentury. "Plnění probíhá naším prostřednictvím podle podmínek leteckých společností," vysvětlil ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Prodejci tak sami čekají na vrácení peněz, které při objednávkách letenek dopravcům uhradili. "Není možné vracet peníze z vlastních prostředků v době, kdy máme nulové příjmy," podotkla Janičinová.

Zákazníci dostávají od dopravců na výběr vrácení platby nebo voucher v ceně zrušené letenky, který mohou využít pro pozdější let. Vouchery mají platnost zpravidla rok a většina dopravců je podle Trejbala po jejich expiraci proplácí. U Student Agency je podíl zákazníků, kteří využívají vouchery, zhruba 50procentní. Podle Janičinové využívají přesun termínu na později hlavně lidé, kteří plánovali cestu na dovolenou, za turistikou nebo návštěvu rodiny. Vrácení plateb pak volí převážně zákazníci, kteří se chystali odletět na konkrétní akce, které ovšem byly zrušeny. Jde například o pracovní cestu, konference, sportovní a kulturní události a další.

Letečtí dopravci zrušili kvůli šíření koronaviru drtivou většinu spojů. Mnoho firem se během krize dostalo do finančních problémů, část dopravců proto začala propouštět zaměstnance, prodávat letadla, řada menších společností zřejmě zkrachuje. Některé státy proto zvažují pomoc svým národním leteckým společnostem. Mezi nimi je i česká vláda, která připustila možnost pomoci letecké skupině Smartwings.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky letenky, Česko, zpoždění, peníze, kompenzace, cestovní kancelář, vouchery, koronavirus, platba, pandemie covidu-19, Josef Trejbal, koronavirová krize, Student Agency, Smartwings, Vláda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vrácení peněz za zrušenou letenku můžete čekat i několik měsíců  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.