Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Češi propadli novému fenoménu. Jednotlivci i celé rodiny vyráží do autokina

Asi netřeba mluvit o tom, že kvůli koronavirové pandemii máme za sebou velmi náročné týdny. Nemoc COVID-19 ale do našich životů přinesla řadu pozitivních věcí – více než kdy jindy dbáme na hygienu, více sledujeme svoje zdraví, více si vážíme svobody a do nedávna „obyčejných“ věcí. A také jsme přišli na chuť novým věcem – jako třeba autokinu. Tato novinka se v ČR zabydlela v době, kdy bylo kvůli epidemiologické situaci zakázáno chodit do klasického kina. A jak je vidět, stává se módním hitem.

O tom svědčí příspěvky na sociálních sítích v posledních dnech. Kdekdo se chlubí tím, že vyvezl svou rodinu za zábavou do autokina. Bonusem v některých městech je i to, že část ze vstupného putuje na dobrou věc.

V Královéhradeckém kraji mohli diváci vyrazit například do Dolní Čermné nad Orlicí. Tady se autokino zrealizovalo poprvé po 15 letech. Na promítání začátkem května dorazilo 120 aut. Organizátoři tak přemýšlí nad dalším.

Konkrétně v Hradci Králové je pak autokino v plánu na tento pátek. Bude se konat na parkovišti v areálu letiště. „Jsme tři studenti z hradeckých gymnázií a rozhodli jsme zkusit zorganizovat nový druh zábavy pro zpříjemnění pátečního večera,“ vysvětluje nápad jeden z organizátorů Vratislav Sedlák. Kompletně celý výtěžek ze vstupného skončí v kase místní Léčebny pro dlouhodobě nemocné. „Na místě bude přítomen ředitel této LDN, který si živě převezme výtěžek,“ dodává Sedlák.

Jaké jsou počátky autokina?

První autokina vznikla na samém počátku minulého století, největší rozmach zažívala po druhé světové válce až do konce šedesátých let, kdy žezlo začala pomalu přebírat domácí zábava (postupně televize, VHS, DVD a aktuálně internet).

Nespočet výhod

Mezi velké výhody autokina patří třeba to, že svůj oblíbený film sledujete z pohodlí své sedačky, kde vás nikdo neruší svým mluvením nebo šustěním pytlíku s bonbóny nebo popcornem. A hodně lidí asi ocení i to, že ve vlastním autě nejsou potřeba roušky. 

Autokina vznikají na velkých prostranstvích, často třeba parkovištích, kam se vejde několik desítek aut vedle sebe v několika řadách s takovým odstupem, aby všichni snadno viděli na vyvýšené velké plátno (respektive dnes spíše LED obrazovku). Takže jak vás v běžném kině může naštvat, když si přímo před vás sedne čahoun a zakryje vám výhled, v autokině nic podobného nehrozí ani v dobách velkých SUV (tedy pokud někdo nedorazí se skříňovou dodávkou nebo autojeřábem).

Obvykle stačí vlastní autorádio

Zvuk do auta proudí nejčastěji prostřednictvím vlastního autorádia, případně lze zapůjčit bezdrátový reproduktor.

Cena obvykle odpovídá dvěma vstupenkám do běžného kina – tedy zhruba 300 až 400 Kč. Kdo přijede sám, ten na tom tratí, ale rodiny zase vydělají. Některá kina mají v této částce mají zahrnuté dokonce občerstvení pro dva v podobě nealko nápojů a popcornu.

Chvilkový „korotrend“, nebo nový druh dlouhodobé zábavy?

Zatím těžko říct, jakou u nás mají autokina budoucnost. To ukážou až další týdny, kdy dojde k úplnému rozvolňování všech opatření. Nicméně momentálně je to velmi pohodlná cesta, jak příjemně a bez obtíží vidět svůj oblíbený film na velkém plátně. A také příležitost zažít něco dosud u nás neznámého.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Dušek

Štítky autokino, fenomén, film, promítání, moderní, COVID-19, výhody, rodina, kino, zábava, Česko, Léčebna dlouhodobě nemocných, druhá světová válka, Královéhradecký kraj, Dolní Čermná, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi propadli novému fenoménu. Jednotlivci i celé rodiny vyráží do autokina  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.