Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak by mělo vedení Hradce Králové pomoci kultuře ve městě?

Politická korida – rubrika, ve které dostanou zastupitelské kluby Hradce Králové a Královéhradeckého kraje prostor se vyjádřit k aktuálním tématům. Jako první Hradecká Drbna oslovila zastupitelské kluby města Hradec Králové. V posledních dnech je ve městě velkým tématem kultura. První díl této rubriky se tak věnuje jí.

OTÁZKA: Jakým způsobem by mělo pomoci vedení města kultuře v Hradci Králové?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Od Martina Soukupa (ODS) a Lubomíra Štěpána (KSČM) odpověď redakci nepřišla.


Zdeněk Fink (HDK)

Město by mělo zachovat všechny dotace u akcí, které se budou konat byť v jiném termínu nebo jinou formou u žadatelů, kteří splnili podmínky grantů a dotace jim byly schváleny. U těch, které se neuskuteční je třeba vzít v úvahu finanční nároky jejich přípravy a toto částečně nahradit. Jiná je situace u provozu a akcí organizovaných hradeckými kulturními OPS. Tedy Klicperákem, Filharmonií a Drakem. Tam je třeba zachovat v plném rozsahu vyrovnávací platby v plné výši a nahradit deficit vstupného. K tomu se velmi pozitivně staví jak Královéhradecký kraj, tak zejména ministerstvo kultury, které je ochotno nahradit až 80% deficitu vstupného.

Monika Štayrová (ANO 2011)

Některé akce se přesouvají na podzim, jiné na příští rok. S pořadateli individuálně komunikujeme, posuzujeme případ od případu a vycházíme jim vstříc s přesuny termínů či ponecháním dotace na příští rok. Chceme tím povzbudit organizátory, kterých si velmi vážíme. V rámci celoroční činnosti kulturních spolků a organizací budeme dobu, kdy z objektivních důvodů nemohly vykonávat plnohodnotnou činnost, uznávat jako dobu trvání činnosti s možností uplatit adekvátní vynaložené náklady při vyúčtování dotace. Toto se týká i dlouhodobých projektů. Inspirovali jsme se platformou Kreativní Česko, chceme Hradečákům co nejdříve dopřát takové akce, na které jsou zvyklí, ale i novinky jako je artparking.

Adam Záruba (Změna pro Hradec a Zelení)

V radě města jsme již podpořili opatření, které vychází vstříc pořadatelům akcí. Jedná se zejména o možnost přesunutí akcí do příštího roku, aniž by organizátoři museli vracet dotace. U dlouhodobějších projektů by potom město mělo umožnit jejich přerušení s tím, že adekvátní náklady bude možné uplatnit rovněž do dotace poskytnuté městem. Podobně u zrušených akcí by měli pořadatelé mít možnost vyúčtovat vynaložené náklady, které měli s přípravou těchto akcí, v rámci poskytnuté dotace. Dále je již zastupitelstvem schválen městský program Antivirus, který, jak pevně doufáme, budou moci využít i subjekty, které se zabývají kulturou v Hradci Králové.

Aleš Dohnal (Česká pirátská strana)

První opatření se týká dotační politiky. Některé akce, které byly podpořené dotací, letos vůbec neproběhnou. Peníze na tyto akce už město vyplatilo, proto apelujeme na vstřícný přístup k požadavkům na změny dotačních rozpočtů. Lépe je jeden rok obětovat, udržet produkční tým a za rok “jet naplno”. U akcí, které budou mít štěstí a uskuteční se ještě letos, je rovněž potřeba vstřícnost ke změnám termínů i rozsahu. Druhé opatření je složitější.Jedná se o přímou podporu města, respektive i státu. V současné době nevíme, jak krize dopadne na veřejné rozpočty, proto nemůžeme být konkrétní. Kultura je ovšem pro Piráty jednou z priorit.

Anna Maclová (Koalice pro Hradec)

V žádném případě nesmíme dopustit, aby oblast kultury byla v důsledku pandemie odsunuta na okraj zájmu vedení města a veřejné podpory. Je důležitou součástí našeho života a je potřeba o ni pečovat. Věřím, že se soužití s koronavirem brzy uklidní a příští rok budeme moct spustit akce i většího rázu. Žádná koruna investovaná do kultury není zbytečná. V čase mého působení náměstkyně primátora, mimo jiné i pro oblast kultury, jsem předložila koncepci jejího rozvoje. Vím, že bych dnes některé věci předefinovala, ale určitě je tam spousta dobrých cílů a podnětů. Ač je to materiál schválený zastupitelstvem, současné vedení města si ho moc neosvojilo a peníze na kulturu, a to již před pandemií, ponížilo. To nepovažuji za cestu správným směrem.

Ohodnoť článek

Foto MM Hradec Králové

Štítky politická korida, politika, zastupitelstvo, Hradec Králové, kultura, společnost, pomoc, dotace, Královéhradecký kraj, radnice, Drbna.cz, Martin Soukup, ODS, Zdeněk Fink, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by mělo vedení Hradce Králové pomoci kultuře ve městě?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.