Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Hradci Králové zemřela druhá nejstarší obyvatelka České republiky. Bylo jí 108 let

Ve věku 108 let zemřela v úterý v Hradci Králové druhá nejstarší obyvatelka České republiky Hedvika Trutnovská. Nejstarší obyvatelkou Česka zůstává podle zjištění stoosmiletá Marie Holíková z Blížkovic na Znojemsku, která se narodila v červenci 1911.

Hedvika Trutnovská se narodila 11. února 1912 v Náchodě. I přes svůj věk byla vitální a například loni při 107. narozeninách přijala řadu gratulantů. Žila v hradeckém domově důchodců U Biřičky. "Zesnula v tichosti,..., rozloučení bude v úzkém kruhu rodinném," uvedli pozůstalí ve smutečním oznámení.

Hedvika Trutnovská se narodila v Náchodě jako nejstarší z pěti sester. Žila v Poříčí u Trutnova a v horském městě také pracovala v textilce a poté ještě nějaký čas v elektrárně, uvedl loni při jejích 107. narozeninách hradecký Český rozhlas. V domově U Biřičky žila posledních 13 let.

Hedvika Trutnovská při oslavě svých 106. narozenin. 

 

Takto Hedvika oslavila své 102. narozeniny.

V Česku letos na konci prvního čtvrtletí podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) žilo 569 stoletých a starších lidí - 493 žen a 76 mužů. Ze statistik ČSSZ vyplynulo, že dvěma nejstarším obyvatelkám republiky bylo ke konci 1. čtvrtletí 108 let a bydlely v Jihomoravském a Královéhradeckém kraji. Nejstaršímu obyvateli pak bylo 106 let a byl z Karlovarského kraje.

Nejvíc lidí, kteří mají za sebou sté narozeniny, bydlelo ke konci března v Praze. Žilo jich tam 110. Celkem 76 stoletých a starších obyvatel pobývalo v Jihomoravském kraji.

Česká společnost stárne a život se prodlužuje. Podle demografů bude nejvýraznější změnou příštích desetiletí právě růst počtu lidí v hodně vysokém věku. Podle poslední demografické projekce by za deset let mohlo Česko mít přes 1600 stoletých a starších obyvatel.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, demografie, úmrtí, Hradec Králové, Česko, Marie Holíková, narozeniny, okres Znojmo, Blížkovice, Česká správa sociálního zabezpečení, Náchod, Český rozhlas, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové zemřela druhá nejstarší obyvatelka České republiky. Bylo jí 108 let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.