Počasí dnes15 °C, zítra14 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Nedostatek řidičů MHD v Hradci Králové vyřešila pandemie. Teď se řeší nedostatek cestujících

Ještě před několika měsíci se Dopravní podnik v Hradci Králové potýkal s nedostatkem řidičů. Nikdo tenkrát netušil, že situaci pomůže vyřešit pandemie a COVID-19. V první řadě jezdí posledních několik týdnů méně spojů, v řadě druhé se o místo řidičů hlásí lidé, kteří přišli o práci.

„O práci v městském podniku se teď poměrně často hlásí lidé, kteří přišli o místa v soukromém sektoru, a početní stav řidičů MHD je naplněn,“ řekl Hradecké Drbně za Dopravní podnik Hradec Králové František Meduna.

Dopravní podnik se však potýká s dalším problémem – nedostatkem cestujících. Prakticky všechny spoje jezdí stále poloprázdné. „Aktuálně je využití při porovnání početního stavu oproti stejnému období předešlého roku v úrovni maximálně jedné třetiny běžných počtů,“ dodává Meduna. Dopravní podnik tak alespoň zvládá dodržovat všechna předepsaná hygienická opatření.

Do prázdnin se jízdní řády nezmění

„Návrat k úplně standardní intenzitě MHD do prázdnin nejspíš nenastane,“ vysvětluje Meduna. Ke klasickému jízdnímu řádu se vrátí autobusy pravděpodobně až po letních prázdninách. Až do odvolání také platí dočasné zrušení nočních linek číslo 51, 52, 53 a 54.

Dopravní podnik tak alespoň zvažuje částeční obnovení školních linek. „Ty pravděpodobně začnou jezdit v pondělí 25. května,“ vysvětluje Meduna. V provozu budou také spoje linky číslo 20, která zajištuje rozvoz dětí z Vysoké nad Labem.

Dopravní podnik doufá, že významná část lidí se přesvědčí o bezpečí veřejné dopravy a začne ji postupně více využívat již dříve.

Nákaza v MHD je prakticky nulová

Dopravní podnik Hradec Králové i v těchto dnech pokračuje v dodržování přísných hygienických pravidel. Chce tak minimalizovat možnost, že se cestující ve voze nakazí.

„Každé vozidlo je obvykle přistaveno na objekt úklidu k provedení vnitřní očisty, kdy je interiér vozu včetně pracoviště řidiče vyčištěn výkonným centrálním vysavačem a provedena základní dezinfekce všech madel, držáků sedadel a dalších dotykových ploch se kterými cestující přicházejí nejvíce do styku a prostoru zadních oken,“ vysvětluje Meduna.

Veškeré vozy hromadné dopravy se v Hradci Králové i nadále dezinfikují a čistí ozonem. To je nejsilnější přírodní oxidační čistidlo. „Desinfekce prostor interiéru vozů MHD pomocí ozonu proběhne během pár hodin. Vůz se uzavře a cca. 1 hodinu je interiér vystaven působení ozonu, který se dostane všude a následně cca. 3 hodiny se důkladně odvětrává,“ dodává Meduna.

Ohodnoť článek

Foto FB: Dopravní podnik Hradec Králové

Štítky Dopravní podnik, MHD, Hradec Králové, řidiči, cestující, jízdní řády, omezení, spoje, městská hromadná doprava, dopravní společnost, interiér, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek řidičů MHD v Hradci Králové vyřešila pandemie. Teď se řeší nedostatek cestujících  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.