Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pardubice věří ve spojení s Hradcem Králové. Kde se vzala vzájemná rivalita?

„Mechaři a Perníkáři“, Pardubice u Hradce Králové nebo „Půlkoňáci“. Výrazy, které znají všichni, kteří v jedné z krajských metropolí bydlí. Rivalita mezi Hradcem Králové a Pardubice vznikla už v 16. století a trvá dodnes. Redakce Hradecké Drbny připravila článek o její historii a zároveň nechala vyjádřit obě krajské metropole.

Rivalita mezi Hradcem Králové a Pardubicemi vznikla už v 16 století. „Ve východních Čechách tehdy dominovala dvě královská města – Chrudim a Hradec Králové. Královské město bylo tehdy samo o sobě vrchností,“ vysvětluje počátek rivality ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich. Pardubice tehdy byly pouhým poddanským městem.

„Poddanské město bylo pouhým majetkem vrchnosti – v tomto případě Pernštejnů,“ dodává Grulich. V tomto období zároveň vznikají začátky podnikání a Pardubicím se začíná výrazně dařit. „Jeho výroční trhy jsou stále slavnějšími a významnějšími, a to obě zmíněná královská města považují za něco nepatřičného... A emoce jsou na světě,“ dodává ředitel.

Zlatá éra rivality obou krajských metropolí nastala až v druhé polovině 19. století. „Je třeba si uvědomit, že až do cca r. 1890 je nejvýznamnějším a největším městem regionu Chrudim. Teprve právě kolem roku 1890 se stávají největší Pardubice, které vedou ještě těsně po roce 1960,“ vysvětluje ředitel.

V tuto chvíli vznikla druhá (pravděpodobně největší) vlna rivality, kterou si pamatují naše prarodiče. Její dozvuky pak vnímáme dodnes.

Hradecký analytik zkoumá, jak Pardubice položit

Redakce Hradecké Drbny poprosila o vyjádření obě radnice. Magistrát v Hradci Králové a současné vedení města bere rivalitu mezi krajskými metropolemi s nadsázkou. Podle primátora však není třeba jí podceňovat.

„Na každé společné jednání se pečlivě připravujeme a naši odborníci analyzují všechny možnosti jednání, při kterých by mohlo dojít k tomu, že budeme Pardubicemi ošizeni. Vzhledem ke kvalitě našich analytiků si však nepamatuji situaci, kdy by k nějakému příkoří ze strany Pardubic došlo,“ napsal ve vyjádření Hradecké Drbně primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS)

Za hranu vkusu se podle současného primátora dostal i jeden dopis. Pokud by soud autorovi vyhověl, mohl by se dostat Hradec Králové do vážných finančních problémů.

„Dostal jsem anonymní dopis jednoho obyvatele Pardubic, kdy se dožadoval náhrady škody 10 miliard korun za to, že Hradec Králové byl za dob socialismu krajským městem a Pardubice ne. Tato náhrada by znamenala konec našeho města a jeho finanční kolaps,“ napsal s nadsázkou primátor Hradce Králové.

Vážně však dodává, že aktuálně nastavená spolupráce obou krajských metropolí je na velice dobré úrovni. Zároveň také doufá, že bude pokračovat. „Ono to ani jinak nejde, než aby dvě stotisícová města vzdálená od sebe něco málo přes 20 kilometrů velmi úzce nespolupracovala a vzájemně si nepomáhala,“ dodává.

Pardubice věří ve spojení obou měst

Pardubická radnice vnímá rivalitu mezi městy hlavně na poli sportu. „Rivalita a hecování ve sportu je vlastně přirozená,“ napsal redakci mluvčí magistrátu v Pardubicích Radim Jelínek.

Zároveň dodává, že vedení Pardubic rivalitu neřeší. V Hradci Králové vidí strategického partnera. „Je to logické, nikde v republice nejsou takto velká, krajská města tak blízko. Pohyb lidí mezi městy za zaměstnáním, bydlením či nákupy je obrovský,“ dodává Jelínek.

Zároveň ale přiznal, že se dřív nebo později může řešit případné spojení Hradce Králové a Pardubic. Největším problémem by podle něho bylo vybrat jméno. „Odhaduji, že v horizontu několika generací může dojít ke spojení obou municipalit. Děti, našich dětí našich dětí našich dětí pak budou muset vyřešit, jestli se jedna velká aglomerace bude jmenovat Hradubice nebo Pardec,“ dodal mluvčí.

Fakta o Hradci Králové

  • Lepší urbanistické a dopravní řešení a více zeleně ve městě, moderní autobusový terminál.
  • Z turistických lákadel má katedrálu svatého Ducha, Obří sladkovodní akvárium – největší v Evropě.
  • V Hradci sídlí Lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a Univerzita Hradec Králové se třemi fakultami.
  • Hradec má dvě profesionální divadelní scény – Klicperovo divadlo a loutkové divadlo Drak.
  • K vyhlášeným kulturním akcím patří mezinárodní festival Jazz goes to town a mezinárodní divadelní přehlídka Divadlo evropských regionů nebo největší rockový festival Rock for People.

Fakta o Pardubicích

  • Pardubice Mají průmyslovou zónu, koridor, veřejné mezinárodní letiště, zámek, pivovar nebo univerzitu se sedmi fakultami.
  • Pardubice jsou na tom lépe se sportem, nejvyšší národní soutěž hraje pardubický hokejový i basketbalový klub.
  • Vyhlášené jsou akce Zlatá přilba a Velká pardubická. Ze sportovních areálů mají Pardubice lepší zimní stadion, mají dostihové závodiště a plochou dráhu.

Poznámka redakce: Výše uvedené berte s velkou dávkou nadsázky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, Pardubice, rivalita, historie, nadsázka, sloučení, ekonomika, Drbna.cz, primátor, Petr Grulich, Chrudim, radnice, Muzeum východních Čech, Východní Čechy, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pardubice věří ve spojení s Hradcem Králové. Kde se vzala vzájemná rivalita?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.