Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Dalibor Bača se nechá na tři týdny zavřít do izolované komory. Jde o projekt Galerie moderního umění v Hradci Králové

Vstupní hala Galerie moderního umění v Hradci Králové poskytla prostor pro dílo Dalibora Bači nazvané „Za kulisou“. Jeho umělecký projekt zde ztvární tmavá a zvukově izolovaná komora, ve které bude umělec v průběhu devíti měsíců trávit tři týdenní pobyty.

V komoře vybavené pouze postelí a toaletou bude Dalibor Bača odříznutý od okolního světa i komunikace s ním. K dispozici nebude mít dokonce ani jídlo. „Název Za kulisou vyjadřuje moje přesvědčení o tom, že nás přemíra informací z médií spíše dezinformuje,“ vysvětluje umělec a účastník projektu Dalibor Bača.

Co přesně se bude v komoře dít návštěvník Galerie moderního umění neuvidí. „Návštěvníci nebudou ani vědět, zda v komoře jsem nebo ne,“ dodává Bača.

V průběhu devíti měsíců stráví umělec v této tmavé a zvukově izolované komoře tři týdenní pobyty. Své zážitky, emoce a případné vnitřní porozumění bude Dalibor Bača prezentovat v galerii začátkem roku 2021.

Dalibor Bača (*1973, Bratislava) žije a pracuje v Praze a Bratislavě. Patří ke generaci současných umělců s klasickým sochařským vzděláním v propojení s kritickým pohledem na roli a formu monumentu ve veřejném prostoru. Byl spoluzakladatelem slovenského občanského sdružení Veřejný podstavec, které usilovalo o využití podstavců zbylých po odstraněných monumentech pro prezentaci současného umění.

Ohodnoť článek

Foto GMU

Štítky Galerie moderního umění, Hradec Králové, experiment, Dalibor Bača, izolace, komora, Za oponou, projekt, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Bratislava, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dalibor Bača se nechá na tři týdny zavřít do izolované komory. Jde o projekt Galerie moderního umění v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.