Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hasiči se v Polici pustí do rozebírání konstrukce haly zpustošené požárem. Místo prohledají vyštřovatelé

Nad požářištěm ve skladu materiálu strojírenské firmy v Polici nad Metují, kterou včera poničil oheň, zůstali hasiči až do rána. Přes noc držela dohled jen místní dobrovolná jednotka hasičů. Požár ale nebyl ani k ránu zcela zlikvidován. Některé části se nechávají dohořet a na místo se vrací hasiči. Budou pokračovat v rozebírání konstrukcí a skrytých ohnisek. Oheň napáchal škodu za zhruba 100 milionů korun.

Hasiči spotřebovali enormní množství vzduchu i vody

V akci bylo včera 16 jednotek hasičů s téměř stovkou mužů a 35 kusy techniky. „Všichni hasiči museli pracovat v dýchacích přístrojích. Někteří stihli vydýchat i 16 tlakových lahví. To je extrémní počet," řekl řídící důstojník zásahu David Pouč. Při požáru se nadýchal kouře jeden z dobrovolných hasičů. Práci hasičům ztěžoval i komplikovaný přístup k požáru. „Vnitřní přístup byl omezený, takže hasiči museli na okolní střechy, kdy již jen výstupy a sestupy po žebřících jsou namáhavé," řekl velitel. Vodu čerpali hasiči ze zdrojů v areálu továrny, z hydrantové sítě města a z blízkého rybníka. Plameny se podařilo zlikvidovat až po devíti hodinách.

Příčina požáru stále neznámá

Co stojí za vznikem požáru, je v šetření „Vyšetřovatelé budou na místě požáru pracovat i dnes, kdy by mělo dojít i k ohledání samotného požářiště," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Hasiči pracují na vyšetřování příčin požáru i s policií. K nim se připojí i vyšetřovací skupiny z Technického ústavu požární ochrany a generálního ředitelství HZS ČR.

Oheň zničil více než 100 let starou halu o rozloze 5000 metrů čtverečných. Podle firmy Hauk připadá ze stomilionové škody přibližně 40 milionů korun na zničených zásobách. Firma koupila objekt letos v lednu. Společnost chtěla výrobu rozšířit. Investovala do ni 200 milionů korun. „Tato část byla požárem zasažena jen částečně. Výrobu, která se týkala nových projektů, jsme v ní plánovali spustit v červenci. Pokusíme se to splnit," řekl spolumajitel a jednatel firmy Petr Hauk. Areál byl pojištěný a podle Hauka bude chtít firma halu opět postavit.

Hlavní výrobní areál má firma Hauk necelých 400 metrů od požárem zasaženého objektu. Plameny ho nijak neponičily. Se zastavením výroby ve Škodě Auto kvůli pandemii koronaviru omezila i firma Hauk v březnu a v dubnu většinu výroby. „Po pěti týdnech se výroba konečně rozběhla a teď přišlo toto," řekl Hauk k nynější situaci. Firma má asi 360 kmenových zaměstnanců. Je tak největším zaměstnavatelem v Polici nad Metují a v okolí.

Požár v Polici nad Metují patří mezi největší požáry v kraji

Včerejší požár v Polici nad Metují, který napáchal stomilionovou škodu, se řadí mezi čtyři největší požáry v novodobé historii Královéhradeckého kraje.

2007- požár haly textilní továrny společnosti Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku. Škoda 210 milionů korun
2012- oheň zničil část továrny textilky Mileta v Hořicích. Celková škoda byla vyčíslena na 200 milionů korun
2010- požár přádelny firmy Clasic Cotton v Jaroměři na Náchodsku . Škoda 125 milionů korun.

Včera hořela také lakovna v Rychnově nad Kněžnou

Včera v noci také museli hasiči k požáru lakovny v areálu jedné firmy v Rychnově nad Kněžnou v části Dlouhá. Plameny napáchaly škodu za dva miliony korun. Oheň vypukl ve dvě hodiny po půlnoci. Ze dvou výrobních hal, museli hasiči evakuovat přibližně 40 lidí. Nikdo nebyl zraněn. „Oheň podle hasičů vznikl v odsávání a jeho příčinou zřejmě byla technická závada,“ doplnila Götzová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Police nad Metují, požár, hasiči, škoda, Hauk, továrna, pandemie covidu-19, ŠKODA AUTO a.s., Rychnov nad Kněžnou, Lohmann & Rauscher, výroba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči se v Polici pustí do rozebírání konstrukce haly zpustošené požárem. Místo prohledají vyštřovatelé  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.