Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hrad Vízmburk povyroste do výšky. Vysoký bude stejně jako před 36 lety

Oprava zříceniny hradu Vízmburk u Havlovic na Trutnovsku pokračuje zednickými pracemi. Rekonstrukce začala v březnu a měla by skončit do konce letošního roku. Otevření opravené památky je naplánované na konec května 2021. Počítá se s opravou a se zastřešením obvodových zdí, se zpřístupněním hradní věže po novém schodišti a také se zpřístupněním tří navzájem propojených sklepů, kde bude expozice o historii hradu.

"Zedníci průběžně opravují obvodovou hradbu, opravují se také sklepy. Východní sklep se spáruje, v levém se dozdívají boky klenby," řekl Jaroslav Balcar z Občanského sdružení Vízmburk.

Cílem projektu je pozůstatky hradu zabezpečit, zdi dostavět do výšky, kterou měly při odkrytí památky před 36 lety a také opravit sklepy. Pozůstatky hradu ze 13. století objevil v roce 1972 pod vrstvou hlíny archeolog Antonín Hejna. O existenci hradu se sice vědělo, ale nikdo neměl tušení, jak byl rozsáhlý. To ukázal až následný archeologický výzkum. Dobový tisk hrad nazýval podkrkonošskými Pompejemi, protože pod nánosy hlíny se dochovaly zdi místy až do výšky osmi metrů.

"Zdění bude dovedeno do stavu, kdy byl hrad v letech 1972 až 1984 vykopán. Máme fotodokumentaci, ze které víme, jak to vypadalo. Za těch 30 let zdivo degradovalo, chceme docílit také toho, aby bylo zdivo bezpečné a dál se nedrolilo," řekl Balcar.

V plánu je i zastřešení opravené obvodové zdi, včetně objektů při obvodu hradu pultovou střechu na ocelových podpěrách. Od roku 2013 je takto zabezpečena pouze asi jedna čtvrtina, zbytek je zastřešen provizorně. Šířka střechy bude od deseti do 14 metrů. Ve finále bude hrad zastřešený celý kromě nádvoří.

"Nejdříve je ale nutné provést zednické práce a zazdít kovové konstrukce nové střechy. V létě bude dočasně postaven na nádvoří jeřáb, který přenese kovové konstrukce z podhradí na jednotlivá místa a až budou usazené a upevněné, přijdou na řadu trámy. Bude to poměrně logisticky složité. Další opravy budou pak pokračovat pod novou střechou," řekl Balcar.

Oprava hradu je součástí česko-polského projektu "Po stopách společné středověké historie", který má celkový rozpočet přes 30 milionů korun. Projekt má přiblížit období husitských válek. Česká část vyjde na více než 18 milionu korun, z toho stavební práce na hradu Vizmburk na 16,8 milionu korun. Většinu prostředků pokryje evropská dotace, zbytek peněz chce spolek získat například od Královéhradeckého kraje, od obce nebo z veřejné sbírky.

Sdružení pro Vízmburk, které se o zříceninu stará a pořádá v areálu různé akce, vzniklo v roce 2002. Od roku 2014 je návštěvníkům přístupné nádvoří.

Autoři | Foto IC Trutnov

Štítky památky, stavby, Vízmburk, Trutnovsko, rekonstrukce, hrad, sklep, okres Trutnov, Havlovice, projekt, Antonín Hejna, Husitské války, Pompeje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Vízmburk povyroste do výšky. Vysoký bude stejně jako před 36 lety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.