Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Náchod prodá vlastní pozemky pro obchvat města. Jde o historický okamžik

Pondělní jednání zastupitelů Náchoda, bylo mimořádně výjimečné. Kromě toho, že se odehrálo v prostorách velkého sálu Městského divadla Dr. Josefa Čížka a za hygienických opatření, byly schváleny důležité body. Týkaly se prodeje pozemků pro obchvat města i zadáním soutěže pro podobu Nové Tepny.

Zastupitelé odsouhlasili prodej pozemků o celkové výměře 54.448 m2 v katastrálních územích Babí u Náchoda, Běloves, Městská Kramolna a Náchod na výstavbu obchvatu města. „Je to skutečně historický okamžik, kdy město Náchod po mnoha letech příprav stavby této pro region velmi důležité stavby jako první prodává pozemky z vlastnictví města do vlastnictví Ředitelství silnic a dálnic. Jsme tak prvním vlastníkem, který prodává své pozemky pro možnost zahájení stavby obchvatu města,“ vysvětluje starosta Jan Birke.

Zároveň dodává, že město za pozemky dostane přes 11 milion krun. "Mnohem cennější pro všechny obyvatele bude samotná stavba, která je pro dopravní infrastrukturu celého regionu nezbytná," říká.

Schválena byla i soutěž na NOVOU TEPNU

Na jednání dostaly zelenou zadání a soutěžní podmínky mezinárodní urbanisticko-architektonické soutěže NOVÁ TEPNA. Projektu předcházela jednání s odborníky, veřejností, dotčenými orgány i potencionálními investory. 

„Co se týče detailu budoucí podoby veřejného prostoru cenné lokality v centru města, nejvíce hlasů dostaly v dotazníku stromy a posezení ve stínu. Zajímavou skupinou podnětů bylo i stromořadí podél promenády, prostředí bez automobilové dopravy, dostatečná vybavenost hřišť pro děti různých věkových skupin a prostory pro setkávání. Současně byl kladen důraz na přírodní vodní prvek inspirovaný Radechovkou, která je nyní zatrubněna. Podstatné pro obyvatele je i propojení života Nové Tepny s blízkým zámeckým kopcem, jehož rekonstrukce bude zahájena v letošním roce,“ upřesnil detaily zadání místostarosta Jan Čtvrtečka.

Harmonogram soutěže a zpracování územní studie potrvá dva roky. Výsledná podoba uspořádání NOVÉ TEPNY, bude známa na přelomu roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Náchod

Štítky Náchod, obchvat města, pozemky, schválení, nová Tepna, zastupitelé, jednání, pozemek, soutěž, Josef Čížek, Ředitelství silnic a dálnic, Jan Birke, Kramolna, Babí, Běloves, Jan Čtvrtečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchod prodá vlastní pozemky pro obchvat města. Jde o historický okamžik  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.