Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bitevní ukázka k výročí bitvy na Chlumu 1866 letos nebude. Pietní část zůstává

Bitevní ukázka k letošnímu 154. výročí bitvy na Chlumu u Hradce Králové v roce 1866 se neuskuteční. Opatření v souvislosti s epidemií koronaviru nedovoluje připravit program v plánované podobě. Bude to poprvé poprvé po 28 letech. Rekonstrukce bitvy, která se měla uskutečnit v sobotu 4. července, se každoročně účastní stovky příznivců vojenské historie z Česka i ciziny.

"Nevzdáváme se a budeme se snažit zachovat ty části programu, u kterých bude možné splnit limity v aktuálních omezeních platných začátkem července," uvedli organizátoři.

V roce 2019 se do ukázky zapojilo 400 dobrovolníků.

Pietní a vzdělávací část projektu spolu s omezenou účastí vojáků v historických uniformách by se konat měla. Nadále se tak počítá v úterý 23. června s přednáškou "Jehlovka proti předovce u Hradce v roce 1866", která se uskuteční od 17:00 v Muzeum východních Čech v Hradci Králové.

V pátek 3. července v 18:00 je v plánu slavnostní zvonění zvonu Augustin v Bílé věži v centru města. V ten samý den ve 14:00 se na kostelním hřbitově v Probluzi uskuteční slavnostní odhalení opraveného památníku padlých pruského 7. westfálského pěšího pluku a v 18:00 v kostele na Chlumu zádušní mše za padlé z bitvy 3. července 1866. Zatím se počítá také s pochodňovým průvodem obcí Chlum, který je naplánován na 22:15 a pietní akt na pruském hřbitově.

Program by měl pokračovat v sobotu 4. července v 11:00 pietním aktem u Baterie mrtvých u Chlumu, ve 14:00 pochodem vojáků k lesu Svíb a ve 14:45 pietním aktem u pomníku 8. praporu polních myslivců u lesa Svíb.

V areálu bojiště nebude tradiční tržiště řemesel ani stánkový prodej. Oproti předchozím ročníkům také nebudou vypraveny z Hradce Králové speciální autobusy, lidé se budou moci dostat na Chlum pouze běžnými linkovými autobusy. Nepočítá se také se záchytnými parkovišti. Aktuální vývoj programu lze sledovat na webu a facebookovém profilu projektu.

Boj mezi pruskými a rakouskými vojsky na vyvýšenině Chlum na začátku července 1866 byl jednou z největších bitev 19. století v Evropě. Boje vyvrcholily 3. července 1866, kdy se v jediném dni střetlo 436 tisíc vojáků a po krvavém boji zůstalo na 16 tisíc mrtvých a pohřešovaných. Rakouské jednotky bitvu prohrály a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, zábava, historie, koronavirus, pietní, 1866, Chlum, FOTO, Hradec Králové, pandemie covidu-19, Česko, Muzeum východních Čech, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bitevní ukázka k výročí bitvy na Chlumu 1866 letos nebude. Pietní část zůstává  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.