Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

PŘEHLED: Dnes startuje další vlna uvolnění. Otevírají se některé obchody, posilovny, autoškoly i zoologické zahrady

Dnešním dnem pokračuje další uvolňování nařízených opatření. Od pondělka mohou mít otevřené například všechny obchody s plochou do 2,5 tisíce metrů čtverečních, které nejsou v obchodních center. Otevírají i posilovny, knihovny nebo zoologické zahrady. Hradecká Drbna přináší jejich uvolnění.

Prodejny a provozovny do 2,5 tisíc metrů 

Od pondělí 27. dubna mohou být otevřené všechny provozovny a obchody s nákupní plochou do 2,5 tisíc metrů čtvereční. Toto povolení se však nevztahuje na ty obchody, které jsou umístěné v obchodních centrech. 

Stále zde platí přísná hygienická opatření. Zákazníci si například nemohou zkoušet oblečení. „V případě vrácení zboží zákazníkem v rámci reklamace je doporučeno ponechat toto zboží tři dny v karanténě bez použití,“ píše ministerstvo zdravotnictví na svém webu. 

Autoškoly

Opět je možné začít, nebo pokračovat v autoškolách. Omezení však stále platí například při teoretické části. Výuka v učebně může probíhat maximálně s pěti žáky najednou. Povinná je například i dezinfekce rukou při jízdách. „Účastník výuky musí být bez akutních zdravotních potíží odpovídající virovému infekčnímu onemocnění,“ píše ministerstvo. 

Posilovny, fitness centra a tělocvičny

V omezeném provozu mohou začít fungovat i posilovny. Jejich majitel však musí zajistit, aby se na 10 metrech čtverečních vyskytoval vždy pouze jeden klient. Zároveň nelze používat šatny ani sprchy. 

„Vstup a cvičení je možné pouze za předpokladu, že má klienty zakrytý nos a ústa rouškou, šátkem nebo jinou ochrannou pomůckou,“ píše ministerstvo. I v tomto případě má cvičící povinnost si dezinfikovat ruce. A to před i po celkovém cvičení. 

Knihovny 

Odedneška mohou otevřít například i knihovny. I zde však platí přísná bezpečnostní opatření a vrácené knihy je třeba odložit do připravených krabic. „Po vrácení knihy je nutné ji odložit bokem do krabice s označením „karanténa“. Další manipulace s ní bude možná až za dva dny,“ doplňuje ministerstvo.

Knihovna města Hradec Králové zůstává stále zavřená. „Knihovna včetně poboček bude z technických důvodů a z důvodu zajištění Vaší bezpečnosti otevřena až v pondělí 11. května,“ píše knihovna na svém webu.

Zoologické zahrady 

Za určitých podmínek mohou otevřít i zoologické zahrady. Jedním z hlavních nařízení je to, že mohou být otevřené pouze venkovní expozice. Pavilony tak zůstávají stále uzavřené. Zahrada navíc musí redukovat počet návštěvníků.

„Do Safari Parku bude možné vstoupit pouze se vstupenkou zakoupenou předem – tedy buď permanentkou nebo vstupenkou zakoupenou online,“ vysvětluje mluvčí zahrady ve Dvoře Králové Markéta Grúňová

Vysoké školy 

Za určitých podmínek se vrací do škol vysokoškoláci. Studenti budou při výukách rozděleni do menších skupin maximálně po pěti. Opatření bude platit i co se týče zkoušek. Například zkušební komise má být podle nařízení vlády „zredukována na minimum“. 

Další vlna 11. května 

Pokud se bude situace vyvíjet jako doposud, další vlna uvolňování nařízení začne 11. května. Tento den by se měly otevřít všechny obchody včetně nákupních center. Předzahrádky u restaurací, barů, kaváren nebo například pivnic. Dále potom muzea, galerie, zámky a také hrady. 

Začít budou moct i neveřejné tréninkové aktivity profesionálních sportovců, individuální výuka studentů a žáků v závěrečném ročníku na středních školách a základních uměleckých školách. 

Poslední vlna, která vrátí vše do „normálu“ je aktuálně v plánu 25. května. V rámci ní se kompletně otevřou restaurace a hotely. Zároveň se budou moct začít pořád i kulturní akce s omezeným počtem návštěvníků. Jejich počet vláda teprve stanoví.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky uvolnění, nařízení, vláda, autoškola, zoo, posilovna, vysoká škola, Hradec Králové, knihovna, Dvůr Králové, obchod, zoologická zahrada, Drbna.cz, ZOO Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Dnes startuje další vlna uvolnění. Otevírají se některé obchody, posilovny, autoškoly i zoologické zahrady  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.