Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Spor Hradce Králové s ABD Invest o čtvrt miliardy se vrací k okresnímu soudu

Vleklý spor Hradce Králové se společnosti ABD Invest o čtvrt miliardy korun v kauze přestavby zimního stadionu se vrací k hradeckému okresnímu soudu. Ve sporu ABD Invest zažalovala město o zaplacení 248 milionů korun, které podle svého vyjádření vložila do rekonstrukce městského stadionu. Loni v červnu okresní soud žalobu firmy nepravomocně zamítl. Krajský soud v únoru odvolání firmy vyhověl a věc vrátil k dalšímu řízení okresnímu soudu.

Náměstkyně hradeckého primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO) označila rozhodnutí krajského soudu za špatnou zprávu. "V nejbližší době se nedočkáme nějakého výsledku," řekla v pondělí večer na zasedání zastupitelstva. Vedoucí ekonomického odboru magistrátu Jindřich Frydrych ji doplnil, že "čas ukončení sporu je zcela nepředvídatelný".

Spor Hradce Králové a společnosti ABD Invest začal v roce 2012.

Okresní soud se podle krajského soudu musí zabývat otázkou možného bezdůvodného obohacení města. Okresní soud v loňském rozsudku označil tento ABD Investem vznesený nárok za promlčený. Podle krajského soudu se však prvoinstanční soud nezabýval existencí a výší bezdůvodného obohacení města. "Odvolací soud nevylučuje, že část nároku žalobkyně (ABD) skutečně promlčena je, jistě však ne nárok celý," konstatoval krajský soud.

Loni v dubnu ABD Invest přišla s návrhem smíru, aby jí město zaplatilo 40 milionů korun plus dva miliony korun na úhradu nákladů řízení. Zastupitelé města loni v květnu smír odmítli a vyslovili se pro to, aby ve sporu rozhodl soud.

Město věří, že jeho pozice ve sporu s ABD Invest je silnější i proto, že předloni za 20 milionů korun koupilo více než stomilionovou pohledávku banky UniCreditBank Czech Republic za ABD Invest.

Společnost ABD Invest měla proměnit zimní stadion na moderní halu 

Hradec Králové smlouvu s ABD Invest uzavřel v roce 2006. Ta měla trvat trvat do roku 2022. Projekt počítal s tím, že firma jako nájemce promění stadion v moderní arénu bez toho, že by město muselo naráz investovat stamiliony korun. Rekonstrukci mělo město splácet ročně 25 miliony korun a dále mělo ročně platit 12 milionů na provoz. Celkem měla firma dostat 610 milionů. Na rekonstrukci si ABD Invest vzala u UniCreditBank úvěr.

Na jaře 2011 radnice začala tvrdit, že kontrakt je pro město nevýhodný. V roce 2012 město oznámilo, že při vzniku smlouvy byl obejit zákon o veřejných zakázkách, a smlouva je tedy neplatná. Město firmě kontrakt vypovědělo. Soudy smlouvu označily za neplatnou a Hradec Králové stadion v prosinci 2013 od firmy převzal. Následný spor mezi firmou ABD a Hradcem Králové o zaplacená a provedená plnění při rekonstrukci se přesunul k soudu.


Na stadionu hraje zápasy a má zázemí extraligový klub Mountfield HK, v němž po polovině akcií mají město Hradec Králové a firma Mountfield. Chodu klubu se spor města s firmou ABD Invest nijak nedotýká.

Autoři | Foto Mountfield HK

Štítky ČR, soud, správa, stadion, Hradec Králové, FOTO, okresní soud, rekonstrukce, krajský soud v Česku, Monika Štayrová, ANO 2011, Mountfield Hradec Králové, Mountfield, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor Hradce Králové s ABD Invest o čtvrt miliardy se vrací k okresnímu soudu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.