Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Nemáte je doma? Muzeum východních Čech hledá dobové předměty pro novou výstavu

Muzeum východních Čech připravuje novou expozici o historii Hradce Králové. Jde o období od středověku po 40. léta 20. století. Kurátoři výstavy tak prosí veřejnost o pomoc. Už v minulosti totiž lidé poskytli několik zajímavých předmětu, které se muzeum využilo.

"Hledáme materiály se vztahem k městu Hradec Králové a také k místním firmám nebo institucím, které ve městě fungovaly ve druhé polovině 19. a v první polovině 20. století," sdělila mluvčí muzea Lucie Peterková. Muzeum má zájem především o reklamní letáky, tiskoviny, fotografie a taky výrobky místních firem.

"Pomohou i fotografie z rodinných archivů, na kterých je, kromě architektury města, zachycen život jeho obyvatel. Fotografie budou po zhotovení digitálních kopií vráceny majitelům," uvedla Peterková.

Fotografie můžete zasílat přímo kurátorům výstavy na: p.koritenska@muzeumhk.cz nebo j.sramek@muzeumhk.cz.

Do Muzea východních Čech stále online

Muzeum východních Čech na svém webu připravilo i sekci „Výstavy online“. Ta obsahuje jak elektronické prohlídky, tak i přednášky a nabídky pro školy. První takovou výstavou byla interaktivní prohlídka expozice „Okolo Hradce“. „Tuto výstavu nabízíme prostřednictvím 360 stupňových fotografií,“ řekla mluvčí muzea Lucie Peterková.

Výstava Okolo Hradce aneb Hradečáci na kole je zaměřená na období první republiky, kdy se jízdní kolo stalo součástí každé hradecké rodiny. Výstava byla zahájena už v roce 2019, po znovuotevření nově zrekonstruované budovy muzea.

„Rozhodli jsme se všechny výstavy, které se nyní v muzeu nacházejí, postupně převést do digitální podoby,“ vysvětluje ředitel muzea Petr Grulich. Zároveň dodává, že tato virtuální realita bude a je pro všechny zcela zdarma.

Ohodnoť článek

Foto archiweb.cz

Štítky retro, muzeum, východní Čechy, Hradec Králové, výstava, pomoc, předměty, fotografie, letáky, historie, Muzeum východních Čech, středověk, Petr Grulich, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemáte je doma? Muzeum východních Čech hledá dobové předměty pro novou výstavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.