Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podmínky pro čtvrtý tendr na stavbu lávky u Aldisu byly schváleny

Hradečtí zastupitelé schválili zadávací podmínky pro čtvrtou soutěž na stavbu lávky přes Labe u Aldisu. Město teď čeká na nabytí právní moci žádosti o změnu stavby před dokončením. Stavební úřad musí rozhodnout do konce května. Ještě na jaře by tak mohlo být vypsáno výběrové řízení na zhotovitele lávky. Samotná stavba má začít až za rok na podzim.

Radnice připravuje stavbu lávky už dlouhých 17 let. Poslední tendr město zrušilo kvůli vysoké ceně. Zastupitelé zároveň odsouhlasili, že v roce 2021 by v rozpočtu města mělo být na stavbu vyčleněno 117 milionů korun.

„Ačkoliv se jedná již o čtvrtou soutěž, neradi bychom od tohoto projektu upouštěli. V minulých případech nám situaci komplikovaly příliš vysoké cenové nabídky, čemuž bychom nyní chtěli předejít, proto jsme se rozhodli předpokládanou cenu zatím nezveřejňovat," řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Stavba lávky úzce souvisí se stavbou regionálního sídla Československé obchodní banky. Ta se staví v lokalitě Aldis už od roku 2018. Město se ve smlouvě s ČSOB pod pokutou 15 milionů korun zavázalo, že lávku postaví do letošního dubna. K tomu ale nedošlo. Radnice hrozbu sankce odvrátila, když se s bankou dohodla na posunutí termínu o více než tři roky.

Pro to, aby mohl být vypsán tendr a stavba mohla být zahájena, musí radnice získat u stavebního úřadu do konce letošního května změnu povolení ke stavbě lávky. Pokud by město povolení ke změnám nezískalo, od současného projektu by upustilo a začalo by připravovat stavbu od začátku. Včetně nového územního rozhodnutí. Firma, která bude vybraná na stavbu lávky, má na staveniště nastoupit až na podzim roku 2021, až stavbaři dokončí práce na budově ČSOB.

Aby banka mohla ve stavbě sídla pokračovat, musí letos město nechat zbourat jednu ze dvou teras na břehu Labe u centra Aldis. Bourání by mělo skončit v polovině srpna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto LKM Consult

Štítky stavby, lávka, Hradec Králové, tendr, Labe, Československá obchodní banka, Alexandr Hrabálek, ODS, Kongresové centrum Aldis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky pro čtvrtý tendr na stavbu lávky u Aldisu byly schváleny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.