Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Po 18 letech kvůli koronaviru končí Hotel Jičín i s restaurací

V Jičíně v úterý kvůli ekonomickým ztrátám skončil po 18 letech Hotel Jičín i se známou restaurací U Dělové koule 1866. Hotel a restaurace byly z nařízení vlády od poloviny března mimo provoz. Podle majitele se trvalé náklady v řádech statisíců korun měsíčně při zastaveném provozu již nedaly utáhnout. Pomoc státu podnikatelům v cestovním ruchu je podle něj nedostatečná.

Hotel Jičín měl v 16 pokojích 36 lůžek a i s restaurací dával práci patnácti lidem. "Bohužel nejsme schopni to finančně udržet. Na hotelu jsme za březen přišli na potvrzených rezervacích o 500.000 korun a za duben o více než milion. Zaměřujeme se na turisty a zahraniční klientelu, ale to všechno odpadlo," řekl spolumajitel hotelu Jan Ent.

I v případě otevření 8. června, jak restauracím a hotelům povolila vláda, nepůjde podle Enta našetřit na to, aby hotel přežil tradičně slabou zimní sezonu. "Objekt zakonzervujeme a počkáme na lepší časy," řekl Ent, do jehož podnikatelských aktivit patří i jičínské hotely Rieger a reStart.

Provoz hotelů Rieger i reStart by měl být podle Enta zachován a hotely by 8. června měly i s restauracemi opět otevřít. "Rieger má výhodu, že je malý, takže přežije. U hotelu reStart nám pomohlo, že nám banka na šest měsíců nabídla odložení splátek. To je pro nás obrovská úleva," řekl Ent. Hotel reStart byl otevřen v roce 2018 po několikaleté rekonstrukci v hodnotě asi 150 milionů korun.

Restaurace hotelů Rieger a reStart zatím dělají výdej jídel okénkem a rozvoz jídel. "Děláme to proto, abychom něco dělali a nekoukali do zdi. Ekonomicky to je ale prodělek," řekl Ent. Menší část zaměstnanců z uzavřeného Hotelu Jičín podle něj najde práci v hotelu reStart.

Ent míní, že vláda mohla povolit opětovné otevření hotelů a restaurací dříve než 8. června. "Když můžou otevřít hobbycentra a lidé můžou jezdit metrem, proč nemohou otevřít restaurace, aby se lidé mohli najíst? Na nás se myslí jako na poslední, bohužel kompenzace od státu jsou minimální," řekl. Podnikatelé v cestovním ruchu podle něj za poslední roky odvedli státu spoustu peněz. "Teď potřebujeme od státu pomoc, ale stát nás nechává umřít," řekl.

Autoři | Foto FB: Hotel Jičín

Štítky ČR, hotely, restaurace, koronavirus, vláda, Jičín, hotel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Gelbič

Zdravim, vymluvy a. Jen vymluvy. Byli jsme tam a nic dobreho jsme nezazili. Odchazeli jsme s tim, ze jiz nikdy. A to jsme tam jel 50 km. Na doporuceni, podmazane na intru.....

Pátek, 17. dubna 2020, 15:35Odpovědět

Po 18 letech kvůli koronaviru končí Hotel Jičín i s restaurací  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.