Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

MHD v Hradci Králové využívá minimum lidí. Dopravní podnik připustil další možná omezení

Počet cestujících v autobusech a trolejbusech městské hromadné dopravy ve stotisícovém Hradci Králové po zavedení nouzového stavu klesl přibližně o 90 procent. Dopravní podnik od pondělí zavedl prázdninový režim dopravy a nevylučuje, že přistoupí k další redukci. Výpadek v tržbách podniku jde do milionů korun.

Ve vozech nyní podle něj cestují v průměru čtyři lidé. Nejvyšší obsazenost je v ranní špičce, kdy je autobus či trolejbus zaplněný přibližně 20 lidmi. Podnik míní, že dalším opatřením v redukci by mohlo být zrušení nočních spojů.  ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham připomněl, že například v Mladé Boleslavi se již v sobotu provoz MHD s výjimkou speciálních linek pro seniory úplně zastavil.

Zavedením prázdninového jízdního řádu hradecká MHD v porovnání s běžným provozem ušetřila 25 až 30 řidičů. Dobírají si staré dovolené nebo už si berou letošní. Podle Abrahama lze takto překlenout jeden měsíc bez toho, aby zaměstnavatel nařizoval pracovníkům volno z titulu překážky v práci.

Kromě výpadku tržeb z jízdného má podnik i zvýšené náklady s intenzivnější dezinfekcí a čištění vozidel, a to na úrovni půl milionu korun.

Podnik již v rámci boje s koronavirem zrušil nástup a výstup cestujících předními dveřmi, zrušil i prodej jízdenek u řidiče. Zrušeno bylo dotykové otevírání dveří. Prostor u kabiny řidiče je od cestujících oddělen bezpečnostní páskou. Na autobusovém terminálu je do odvolání uzavřena hala dálkové autobusové dopravy, otevřená je jen sousední hala MHD.

Abraham připomněl, že doprava v hradecké MHD je stále zpoplatněna a není zdarma. Jiné to je v linkových autobusech objednávaných krajem. V nich řidiči přestali cestujícím prodávat jízdenky, protože nástup a výstup dveřmi u řidiče je zakázaný. Doprava autobusy po kraji tak je zdarma.

Autoři

Štítky ČR, MHD, hospodářství, koronavirus, Hradec Králové, FOTO, městská hromadná doprava, dopravní společnost, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD v Hradci Králové využívá minimum lidí. Dopravní podnik připustil další možná omezení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.