Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Velikonoce budou pro malé pivovary v hradeckém kraji, kvůli koronaviru, mezníkem

Pivovary v Královéhradeckém kraji se potýkají s výrazným poklesem poptávky. Kvůli uzavření restaurací po vyhlášení nouzového stavu kvůli koronaviru musela většina z nich omezit nebo zastavit provoz. Drtivý dopad to má zejména na malé pivovary. Pokud současný stav bude trvat i po Velikonocích, může to pro některé z nich znamenat vážné existenční problémy.

Pivovar Hradecký klenot zaznamenal propad prodeje a tržeb o více než 95 procent, většina produkce končí v restauracích. "Sudové pivo se prakticky neprodává. Produkce ale běží dál, protože kdybychom ji zastavili úplně a došlo ke změně situace, neměli bychom co prodávat. Na druhou stranu je riziko, že když to bude trvat déle, pivo se nám zkazí," řekl ředitel pivovaru Miroslav Miletín.

Královéhradecký pivovar už také navařil 300 až 400 sudů zeleného velikonočního piva. "Škody máme už nyní, ale nejsou existenční. Pokud se stav nezmění do Velikonoc, začneme se dostávat do ztrát v řádech statisíců korun. Těžké škody začneme ale sčítat, pokud to bude pokračovat i potom," řekl Miletín.

Pivovar Hradecký klenot měl v roce 2019 výstav okolo 2200 hektolitrů piva, letos chtěl zvýšit produkci zhruba na dvojnásobek.

Krkonošský pivovar Trautenberk, který sídlí na Pomezních Boudách, kvůli poklesu poptávky o 90 procent výrobu již zastavil. Má navařeno okolo 60.000 litrů piva, i jeho produkce končí hlavně v hospodách. "Polovina dubna bude rozhodující. Pokud tento stav bude trvat i potom, může to být pro nás likvidační," řekla ředitelka pivovaru Dagmar Budová.

Ve složité situaci je také největší pivovar v Královéhradeckém kraji pivovar Primátor Náchod. "Ze dne na den přestal existovat trh pro prodej sudového piva. Sudové pivo nám tvoří asi 50 procent, výrobu jsme proto výrazně redukovali," řekl ředitel Petr Kaluža.

Pokud to bude situace vyžadovat, začnou více piva lahvovat. "Jsme schopni celý výstav udělat v lahvové podobě. Už teď je ale jisté, že ztráty budou," řekl Kaluža.

Loňský výstav byl více než 129.000 hektolitrů. Primátor pivo vyváží do 28 zemí celého světa. Po Polsku, kam pivovar dodává téměř celý sortiment, jsou největšími odběrateli Rusko, Čína a Maďarsko.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, pivo, zdraví, trh, firmy, koronavirus, Královéhradecký, pivovar, Velikonoce, Královéhradecký kraj, Miletín, Rusko, Čína, Polsko, COVID-19, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce budou pro malé pivovary v hradeckém kraji, kvůli koronaviru, mezníkem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.