Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pokud se školy neotevřou do 1. června, podle Plagy by maturity být neměly

Letošní maturitní zkoušky, by se mohli podle návrhu ministerstva školství, konat 21 dnů po znovuotevření škol. S tím se počítá už ve druhé polovině května. Rozhodující má být ale termín 1. červen. Pokud by se středoškoláci vrátili do škol později, zkoušky už by dělat neměli a nahradili by je výsledky z posledních ročníků.

Pokud se do 1. června středoškoláci do škol nevrátí, maturitní zkoušky by mohly nahradit i výsledky studentů z posledních tří vysvědčení střední školy. Podle ministra školství Roberta Plagy, už by pak zkoušky dělat neměli. Jestliže se školy otevřou dříve, studenti by letos nemuseli psát slohy z češtiny a cizích jazyků. Testy by mohly vyhodnocovat samotné školy podle podkladů Cermatu, který je už připravuje.

Změny v maturitách, které dnes ministerstvo připravilo kvůli situaci kolem koronaviru, dnes předloží ministr školství Robert Plaga vládě. Pokud ho kabinet schválí, mohli by se poslanci zabývat novelou zákona v úterý na mimořádné schůzi v legislativní nouzi.

Termíny u závěrečných zkoušek učňů by se podle návrhu ministerstva školství mohly upravit obdobně jako u maturit. I u nich by mohlo být náhradní řešení při otevření škol po 1. červnu stejné.

Přijímací zkoušky by mohly být dva týdny po otevření škol

Přijímací zkoušky na střední školy, které jsou teď kvůli koronaviru zavřené,  by měly být nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol. I to dnes ministr školství navrhne vládě. Testy by podle něj měly mít stejnou formu a obsah jako v předešlých letech. Děti by je ale měly psát jen v jednom termínu místo dvou, které se původně plánovaly. Když vláda dnešní návrh ministra schválí, mohla by se jím Sněmovna zabývat už zítra na mimořádné schůzi v legislativní nouzy.

Jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté obory se měly uskutečnit 14. a 15. dubna a na víceletá gymnázia 16. a 17. dubna.

Kvůli šíření koronaviru jsou až do odvolání uzavřeny základní, střední, vyšší odborné i vysoké školy a to už od 11. března. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) včera řekl, že toto opatření by se mělo rušit jako jedno z posledních, a to zřejmě na přelomu května a června.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky maturity, školy, přijímací zkoušky, Plaga, koronavirus, maturita, Robert Plaga, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, ministr školství, COVID-19, CERMAT, Adam Vojtěch, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud se školy neotevřou do 1. června, podle Plagy by maturity být neměly  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.