Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Koronavirus zastavil i lanovku na Sněžku. Chybí cestující

Kabinová lanovka na Sněžku je od pondělí 16. března do odvolání mimo provoz. Důvodem je nízký zájem turistů v souvislosti s preventivními opatřeními proti šíření koronaviru. V Krkonoších kvůli koronaviru předčasně skončila zimní sezona.

"Proč jezdit, když sem nikdo nepřijde? Jdete po Peci a napočítáte tři lidi, je tu prázdno, jen místní. Život v Peci se hodně zastavil, parkoviště jsou prázdná," řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Lyžařské areály po nařízení vlády ukončily provoz v pátek. Zavřít musely i restaurace, infocentra, půjčovny, welness centra, bazény a další horské atrakce. "V Peci jsou uzavřeny penziony, nasmlouvané lyžařské výcviky zrušené a tak dále. Nic takového nepamatuji," řekl  Martinec.

Lanovka na Sněžku by měla být mimo provoz nejméně do konce března, a to i včetně víkendů. "Využili jsme to k dřívějšímu zahájení pravidelné jarní odstávky lanovky. Chtěli jsme ji zahájit 6. dubna. Když je odstávka, jezdíme alespoň o sobotách a nedělích, teď to nebude," doplnil Martinec.

Lanovka má dva úseky, Pec pod Sněžkou - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Z plánovaných servisních úkonů lanovku v nadcházejících týdnech čeká kompletní prohlídka tratí, pohonů, kladek, stanic a kabin. "Až to uděláme, budeme čekat," dodal Martinec.

Sněžka, která leží na česko-polské hranici, je kvůli uzavření hranice izolovanější než kdy jindy. Z důvodu preventivních opatření kvůli šíření nákazy je na Sněžce uzavřena také Česká poštovna.

"V sobotu jsme zavřeli, to ještě bylo na Sněžce plno lidí. V zájmu ochrany zdraví svého i zaměstnanců otevřeno nemáme a mít nebudeme až do doby, dokud se situace neuklidní. Je uzavřená hranice, lanovka, není důvod proč tam být," řekl správce poštovny Dalibor Blaha.

Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček.

Autoři

Štítky ČR, zdraví, rekreace, lanovky, koronavirus, Krkonoše, Sněžka, COVID-19, lanová dráha, Pec pod Sněžkou, Růžová hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus zastavil i lanovku na Sněžku. Chybí cestující  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.