Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Řeka Orlice se u Týniště vrátí do původního koryta. Před 30 lety ho narovnali

Řeka Orlice se u Týniště nad Orlicí na Rychnovsku po více než 30 letech vrátí do původního koryta a její tok se prodlouží o 400 metrů. Práce na převedení řeky do odstaveného meandru zvaného Jordán zahájil státní podnik Povodí Labe loni v říjnu. Na konci 80. let 20. století vytvořené umělé zkrácení řeky, takzvaný průpich, stavbaři zasypou. Vše by mělo být hotové v roce 2021.

"Revitalizace ramene Jordán bude mít z dlouhodobého hlediska pozitivní vliv na ekologickou stabilitu území a vodní režim krajiny," uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Obnovený meandr by měl pomoci zvýšit hladinu podzemních vod. Stavba přijde na 17,8 milionu korun a je rozdělena na dvě stavební sezony. Práce mohou stavbaři podle podmínek ochránců přírody dělat jen v zimě od září do konce února. Celá lokalita je součástí Přírodního parku Orlice.

Odstavené rameno bylo dosud ve spodní výtokové části volně napojené na koryto Orlice. V horní vtokové části do něj voda nedostatečně tekla pouze potrubím, což způsobilo postupné zarůstání koryta a zhoršenou kvalitu vody v rameni. Meandr Jordán dělníci vyčistí od nánosů a stávající přímé koryto zaslepí a z větší části zasypou. Lokalita bude rekultivována a osázena novými stromy.

Stavbaři zatím od loňského října do letošního února vykáceli stromy a vytěžili zeminu z obnovovaného ramene. "Zemina je deponována v místě stavby pro budoucí využití," uvedl Ladislav Merta z Povodí Labe. Práce však podle něj omezilo únorové vzedmutí hladiny Orlice a zatopení staveniště. Termín dokončení celého díla by to ale podle Merty ohrozit nemělo.

Ve druhé etapě stavby v zimě 2020/2021 stavbaři dokončí zasypání průpichu a převedou tok do obnoveného koryta. Koryto řeky také dostane balvanitý skluz s tůní uprostřed a jeho břehy budou na několika místech zpevněné kameny.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, stavby, Povodí Labe, Týniště, Týniště nad Orlicí, Povodí Labe (státní podnik), meandr, Jordán, okres Rychnov nad Kněžnou, Orlice, Přírodní park Orlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeka Orlice se u Týniště vrátí do původního koryta. Před 30 lety ho narovnali  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.