Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Město Trutnov má devět nových ulic. Jejich názvy mají pomoct záchranářům a hasičům

Trutnov pojmenovalo devět nových ulic ve městě. Ulice tak mají jména jako například „Pod Baterií“ nebo „Nákladní“. Nové názvy okrajových ulic města pomůžou řidičům se lépe orientovat pomocí navigace. Lépe se bude pracovat i hasičům a záchranářům.

Návrhy tvoří a ke schválení doporučuje Odborný poradní sbor pro názvosloví Rady města Trutnova, složený z odborníků na historii, lingvistiku a region. „Tyto názvy vznikly ještě v době, kdy sboru předsedal profesor Wolf. Jemu a celé této komisi vděčíme za systém pojmenování ulic, který respektuje pravidla a místní historii,“ vysvětluje Ivan Adamec (ODS), starosta města Trutnova. Trutnov se tak na mapě rozroste o devět nových ulic:

1. V lokalitě s novou výstavbou mezi Novým Domovem a ulicí Polská není zaveden jednotný okruh názvů, proto byl zvolen název dle místních podmínek s ohledem na terénní a přírodní konfiguraci. Jako vhodný se pro ulici jeví název "K Remízku", kam svým severním koncem nová ulice směřuje.

2. V lokalitě pod Valy se uplatňují jména významných rakouských vojevůdců druhé poloviny 18. stol. Nová ulice na p.p.č. 1873/7, k.ú. Trutnov, ponese název "Daunova", čímž bude připomínat jméno generála Leopolda Dauna, polního zbrojmistra v armádě Marie Terezie, který se m. j. osobně účastnil bitvy u Žďáru 30.09.1745 během druhé slezské války, a je možné, že tehdy navštívil i Trutnov.

3. V lokalitě pod bývalým vepřínem na Bojišti je pro ulici vhodný název "Pod Baterií", neboť ve svahu jižně od této ulice měla své palebné postavení 27.06.1866 dopoledne rakouská čtyřliberní baterie č.1/III setníka Weissböcka, přidělená k Mondelově brigádě z 10. armádního sboru, a střelbou chránila levý bok rakouských obranných linií na trutnovských výšinách před pruským obchvatem.

4. V Obchodní zóně Krkonošská pro stávající ulici, souběžnou s ulicí Krkonošskou, v úseku mezi oběma křižovatkami s ulicí Obchodní je vhodný název "Nákladní", protože prochází podél zadních traktů obchodů a provádí se zde nakládka a vykládka zboží.

5. V lokalitě "Za Komínem" vedle rybníku je pro budoucí ulici vhodný název "Rozhraní", protože tato cesta vede po historické (i současné) hranici mezi katastry Trutnova (resp. Dolního Starého Města) a Horního Starého Města.

6. V lokalitě "Za Komínem" odbočuje severním směrem z ulice "K Pěti Bukům" cesta, pro niž je vhodný název "Rechenburská", neboť směřuje na Zámecký vrch, a tak i k zaniklému hradu Rechenburg.

7. V lokalitě Dolce je pro stávající hlavní pobřežní cestu v úseku od křižovatky s ulicemi Výhledy a Do Dolců až po hranici obce Staré Buky na severovýchodu vhodný název "Rekreační", čímž upomíná na charakter celé oblasti.

8. V Dolcích stávající pobřežní cesta na levém břehu ponese název "Za Vodou", neboť z pohledu návštěvníka rekreační oblasti se nachází za vodními nádržemi (rybníky).

9. Stávající příjezdová cesta od Oblanova do Dolců v úseku od křižovatky "U Lípy" po křižovatku s nově nazvanou ulicí "Rekreační" ponese název "Prudká", protože je charakteristická poměrně prudkým klesáním.

Významným důvodem k pojmenovávání ulic v okrajových částech města je v dnešní době nejen častější využívání družicových navigací v autech, ale i usnadnění orientace záchranných složek.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Miloš Šálek

Štítky Trutnov, ulice, název, jméno, nové, město, Ivan Adamec, ODS, Marie Terezie Habsburská, Leopold Josef Maria von Daun, Dolce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Trutnov má devět nových ulic. Jejich názvy mají pomoct záchranářům a hasičům  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.