Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Galerie moderního umění Hradec Králové zahájila novou sezonu

Vernisáží dvou výstava dnes v Galerii moderního umění v Hradci Králové (GMUHK) začala nová sezona. První instalace "Z úcty k hlíně" uvede práce Petry Malinové, druhá "Dějiny lidstva" představí dílo Matyáše Chocholy. Obě instalace jsou v upraveném prostoru čtvrtého patra, které bylo od začátku února uzavřeno. Obě výstavy potrvají do 7. června.

"Do nejvyššího patra Galerie moderního umění se vrací výstavní život. Návštěvníci budou mít místo uceleného ochozu možnost najít hned dvě nová výstavní místa, galerii Prostor a Bílou kostku," uvedli zástupci galerie. V Bílé kostce vystavuje Malinová, v galerii Prostor Chochola.

Dramaturgie sezony 2020 je spojená se jmény umělecké scény, která mají co do činění s Královéhradeckým krajem. Malinová žije nedaleko Hradce Králové a ve své tvorbě se zaměřuje na zkoumání krajinných námětů, kresbu a skládání strukturálních obrazů. Experimentuje s přírodními materiály.

Matyáš Chochola je z Hradce Králové a jeho dílo proti jemné přírodní poetice Malinové představuje protipól. Jeho instalace má být dobrodružnou výpravou napříč dobou a prostorem různých kultur i komunit a fungovat jako flashback celými dějinami euroamerické kultury.

GMUHK vznikla v roce 1953 a její stálá expozice byla zpřístupněna v letech 1963 až 1990 v hradecké biskupské rezidenci. Galerie byla pak přemístěna do secesní budovy, kde sídlí dosud. Je příspěvkovou organizací hradeckého kraje.

Autoři | Foto Martin Štěp

Štítky ČR, výtvarné, Malinová, Chochola, galerie, instalace, Hradec Králové, výstava, moderní umění, Galerie moderního umění v Hradci Králové, vernisáž, Královéhradecký kraj, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Galerie moderního umění Hradec Králové zahájila novou sezonu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.