Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V červnu chce mít město firmu, která postaví fotbalový stadion v Hradci Králové

Město Hradec Králové chystá start nového tendru na fotbalový stadion. Oproti přechozímu řízení nastalo hned několik změn. Tou nejdůležitější je systém vypsání zakázky. To bude fungovat metodou Desing and Build. Začátkem června chce mít vybraného správce stavby.

„Na přípravě nového výběrového řízení pracuje od podzimu loňského roku. Na poslední radě jsme projednali a schválili zadávací podmínky pro výběr správce stavby,“ řekl včera novinářům náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). Správce stavby by měl provádět kontrolu zadávací dokumentace včetně požadavků města. 

Správce stavby může během prací provádět nutné změny. Všechny však musí splňovat základní podmínky na nový fotbalový stadion. „Nový stadion by měl mít čtyři nová lízátka, která se budou nacházet v rozích stadionu. Západní tribuna by měla být navržená jako hlavní. A stadion navíc musí splňovat požadavky UEFA,“ popisuje podmínky Bláha. 

Hlavní podmínkou je cena. Ta nesmí překročit 605 milionů korun bez DPH. „Město má v rozpočtu maximálně 605 milionu korun. Víc uvolnit nemůžeme,“ říká Bláha. Zjednodušeně se dá říct, že správce a zhotovitel může během stavby stadionu postupovat podle toho, jak se mu to hodí. Musí však dodržet předem daná pravidla. 

„Aby fungoval systém Desing and Build, musí zadavatel definovat své požadavky. To jak bude stavba probíhat konstrukčně však záleží na zhotoviteli. Objednavatel stavbu ovlivňuje jak na začátku tak v samotném průběhu stavby,“ řekl novinářům právník Lukáš Pruška, který pracuje s městem na výběrovém řízení.

Správce stavby by mělo město vybrat do 14. dubna. 

Město by mohlo získat dotaci 

Během středeční návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) v Královéhradeckém kraji byla řeč i o dotaci. Město by tak za stavbu nového fotbalového stadionu mohlo ušetřit. „Hovořilo se o částce 150 milion korun. V současné době ale Národní sportovní agentura nevypsala žádný dotační titul,“ říká náměstkyně Monika Štayrová (ANO 2011)

Termín dokončení stavby a uvedení stadionu do provozu není zatím znám. Předběžné odhady mluví o podzimu roku 2022.

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky fotbalový stadion, Hradec Králové, desing and build, tendr, zhotovitel, fotbal, FC Hradec Králové, Jiří Bláha, dotace, ANO 2011, ODS, UEFA, Andrej Babiš, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V červnu chce mít město firmu, která postaví fotbalový stadion v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.