Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Hradci začali bourat most přes Orlici, nový bude do konce roku

Stavbaři dnes začali v Hradci Králové rozebírat železný příhradový most přes řeku Orlici ve čtvrti Svinary. Most plukovníka Šrámka, který byl v havarijním stavu, nahradí do konce roku nová mostní konstrukce. Polovina původního nýtovaného mostu z roku 1907 zůstane zachována jako doklad mostního stavitelství počátku 20. století. Pro auta byl most uzavřený od ledna 2017. Mohli na něj jen pěší a cyklisté. Investorem nového mostu za 78 milionů korun včetně DPH je Královéhradecký kraj.

Dnes stavbaři za pomoci velkého jeřábu začali rozebírat část mostu od pravého břehu ke středovému pilíři. Postupně autogenem odřezávali zhruba desetimetrové díly mostu a skládali je na pravý břeh, kde je další parta dělníků rozřezávala. „První odříznutá část vážila asi 19 tun,“ řekl jeden ze stavbařů. V neděli by měli stavbaři ve dvou kusech sundat levou část mostu, která zůstane zachována. Bourání dnes přihlížely desítky lidí.

Zachované části mostu a část středového pilíře od kraje získá město Hradec Králové. Zatím bude mostové pole složeno na levém břehu řeky. Hradec Králové pro něj bude hledat další využití. „Mohlo by sloužit například ve Svinarech na nábřeží. Mohl by se do něj zabudovat bufet či půjčovna lodí,“ řekl dříve hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK).

Stavbaři z firmy Chládek a Tintěra Pardubice na stavbě mostu pracují od první poloviny dubna. V květnu z mostu oddělili lávku pro pěší a cyklisty a přesunuli ji proti proudu řeky asi o šest metrů. Uprostřed ji podepřeli provizorním pilířem. Po lávce přes řeku dál mohou pěší a cyklisté. Na lávku stavbaři přeložili i inženýrské sítě, které dříve vedly po mostě.

Nový most o rozpětí 75 metrů bude mít jen jedno pole. Plány počítají se dvěma jízdními pruhy pro automobily a jednostranným chodníkem.

Svinarský most je důležitý pro dopravu v západní části stotisícového Hradce Králové. Nejbližší mosty přes Orlici jsou na silničním okruhu města a pak až v Krňovicích. Most spojuje části Svinar na obou stranách řeky, využívají ho i obyvatelé Malšovy Lhoty a Malšovic. Řidiči jej používají jako zkratku při cestě z jižní části města směrem na Rychnov nad Kněžnou a Ostravu.

Autoři | Foto Město Hradec Králové

Štítky doprava, most, bourání, Svinary, Hradec Králové, Orlice, cyklista, Královéhradecký kraj, lávka, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci začali bourat most přes Orlici, nový bude do konce roku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.