Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji jde do boje o Senát zatím devět lidí

Na Hradecku chce do senátních voleb zatím pět kandidátů, po dvou na Trutnovsku a Rychnovsku. Informace o kandidátech pro podzimní senátní volby v Královéhradeckém kraji nezveřejnily všechny politické subjekty.

Do senátních voleb na Hradecku půjde za Hradecký demokratický klub (HDK) s podporou TOP 09 zastupitel města a právník Jan Holásek. "Jednáme s dalšími subjekty o podpoře," řekla předsedkyně HDK Pavlína Springerová.

Také KDU-ČSL vyšle svého kandidáta do klání o Senát jen na Hradecku, a to lékaře Fakultní nemocnice Hradec Králové Jana Čápa, v dalších dvou obvodech zvažuje podporu.

Hnutí ANO nasadí kandidáty na Hradecku a Trutnovsku, a to poslance Jiřího Maška a starostu Dvora Králové nad Labem Jana Jarolíma. Na Rychnovsku hnutí postup zvažuje.

Na Trutnovsku bude obhajovat senátorské křeslo za STAN starosta Vrchlabí Jan Sobotka. STAN na Hradecku jedná o kandidatuře diplomata a bývalého hradeckého primátora Martina Dvořáka, na Rychnovsku podpoří kandidáta TOP 09, ředitele základní školy a krajského zastupitele Jana Grulicha. O podpoře Grulicha uvažují také Piráti.

Piráti mají kandidáta na Hradecku, za ně tam bude kandidovat vysokoškolský pedagog a hradecký zastupitel Pavel Vacek. Na Trutnovsku zvažují podporu Sobotky.

Na Hradecku za ČSSD bude obhajovat senátorské křeslo lékař Jaroslav Malý. Sociální demokraté na Trutnovsku s největší pravděpodobností nikoho nenasadí. Podle předsedy krajské ČSSD Jana Birkeho není stále jasné, koho tam ČSSD podpoří. "Rozhodnuto stále není. Pokud jde o mě, tak na Trutnovsku budu podporovat starostu Jana Jarolíma. Je to pouze můj osobní názor," řekl Birke.

ČSSD dosud nesdělila, jestli nasadí na Rychnovsku svého kandidáta nebo podpoří někoho jiného. Kandidaturu nevyloučil sociálnědemokratický hejtman Jiří Štěpán. "Z Rychnovska mám odezvu, cítím tam podporu, centrálně jsme to ale neřešili. Je to stále otevřené," řekl Štěpán.

Senátorské křeslo bude na Rychnovsku obhajovat Miroslav Antl, který je senátorem od roku 2008, dříve kandidoval jako nezávislý za ČSSD.

KSČM do senátního klání na Hradecku vyšle dlouholetého hradeckého zastupitele Lubomíra Štěpána. V obvodu Rychnov nad Kněžnou bude za KSČM kandidovat místostarosta Bystrého u Dobrušky Josef Lukášek. Pro obvod Trutnov komunisté zatím nikoho nenominovali. Se jmény kandidátů dosud nepřišla ODS a hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Volby do Senátu budou v hradeckém kraji ve třech volebních obvodech, číslo 39 Trutnov, 45 Hradec Králové a 48 Rychnov nad Kněžnou.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky ČR, volby, senát, Hradec Králové, Trutnov, Rychnov n.K., Královéhradecký kraj, okres Trutnov, okres Rychnov nad Kněžnou, ČSSD, Hradecký demokratický klub, TOP 09, Jan Jarolím, křeslo, Jan Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji jde do boje o Senát zatím devět lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.