Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na kulturu a památky dá Královéhradecký kraj přes 24 milionů

Královéhradecký kraj podpoří kulturu a památkovou péči částkou 24,4 milionu korun. Peníze si rozdělí například muzea a galerie, poslouží i opravě varhan, určeny jsou také na pobyt umělců v kraji a na výjezdy místních umělců a kulturních pracovníků do zahraničí. Rozhodli o tom krajští zastupitelé.

Kraj vyhlásil sedm dotačních programů pro kulturu a památkovou péči v září 2019. Přišlo 245 žádostí, z toho 194 žadatelů by mělo dostat dotaci.

"Celkové náklady projektů, které jsou v rámci žádostí předkládány, se pohybují ve výši necelých 140 milionů korun," řekl radní pro regionální rozvoj Pavel Hečko (ČSSD).

Nejvíce, 15,3 milionu korun, by mělo jít na obnovu památek, včetně staveb, které nebyly dosud prohlášeny za kulturní památky. Radní takto podpořili například obnovu části vnějšího pláště Bastionu IX v pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku.

V programu Podpora kulturních aktivit radní podpořili 73 žadatelů částkou 4,5 milionu korun, v programu Podpora zachování nemateriálního kulturního dědictví 12 žadatelů částkou 854.000 korun. Na opravy varhan by kraj měl dát téměř 900.000 korun.

Na podporu činnosti muzeí a galerií hejtmanství půjdou téměř dva miliony. Na pobyty umělců nebo odborných pracovníků na území hradeckého kraje ze zahraničí nebo jiných regionů bylo vyčleněno 400.000 korun. Na výjezdy krajských umělců a kulturních pracovníků do zahraničí dá kraj téměř 360.000 korun.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, správa, kultura, památky, Královéhradecký kraj, Pavel Hečko, ČSSD, Jaroměř, okres Náchod, Pevnost Josefov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kulturu a památky dá Královéhradecký kraj přes 24 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.