Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Únorová data s dvojkami lákala snoubence v Hradci Králové a v Jičíně

Zajímavá únorová data s dvojkami letos přivedla do obřadních síní v největších městech Královéhradeckého kraje snoubence především v Hradci Králové a v Jičíně. V Trutnově a v Náchodě byl zájem malý. V Náchodě se však čtyři páry rozhodly uzavřít sňatek 29. února, který se vyskytuje pouze v přestupném roce jednou za čtyři roky.

Ve stotisícovém Hradci Králové měli snoubenci ze čtyř únorových oddávacích dnů největší zájem o 22. únor, kdy by se mělo konat šest svateb. Jedna svatba byla 7. února a dvě budou 21. února. O svatbu 8. února úřad nikdo nepožádal. "Zájem o pořádání svateb roste s teplejším počasím. Například letošní 20. červen je již zaplněn šesti svatbami a na 26. června je zatím nahlášeno pět svateb," řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Také v jednatřicetitisícovém Trutnově mají snoubenci zájem především o letní termíny. "Na 20. června již máme nahlášeno pět svateb a na 8. srpna také pět," řekla matrikářka Zdeňka Buchtová. Z únorových dnů s dvojkami v datu byl Trutnově zájem jen o 22. únor, kdy budou dvě svatby. O různé datumově atraktivní termíny přitom zájem mezi svatebčany v Trutnově bývá. "Například 7. července 2017 jsme měli 15 svateb. Mimořádně tehdy oddávali dva oddávající a využité byly obě obřadní síně," řekla matrikářka.

Náchodská radnice zatím eviduje vždy po jedné svatbě 20. února a 22. února. V sobotu na přestupný 29. únor by se měly konat čtyři svatby. "Žádná zvláštní přání snoubenci zatím pro tyto dny nemají," řeklamluvčí radnice Nina Adlof.

V sedmnáctitisícovém Jičíně v posledních letech staveb v únoru mírně přibývá. Zatímco v roce 2018 byly v únoru dvě svatby a loni čtyři, letos jich je zatím nahlášeno šest. Z toho čtyři připadají na 22. únor. Na 29. února se zatím nikdo nepřihlásil, uvedl mluvčí města Jan Jireš. Dodal, že neděle 2. února a čtvrtek 20. února nejsou v Jičíně oddávacími dny.

Počet sňatků v hradeckém kraji v posledních letech trvale roste. Podle dat ČSÚ bylo v roce 2018 v kraji uzavřeno 2791 sňatků, což bylo o 13 procent více než v roce 2015.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rodina, správa, zajímavosti, svatby, Královéhradecký, svatba, Jičín, Hradec Králové, Trutnov, Náchod, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, obřadní síň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únorová data s dvojkami lákala snoubence v Hradci Králové a v Jičíně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.