Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Horské službě klesl díky mírné zimě počet zásahů. Meziročně o více jak 700

Horské službě ČR v letošní zimní sezoně s menším množstvím sněhu klesl počet zásahů meziročně o 17 procent. Záchranáři od loňského 1. prosince do středy měli 3633 zásahů, meziročně o 737 méně. Počet úrazů se snížil o 16 procent.

"Pokles oproti jiným sezonám je ovlivněn dosavadním počasím, tím i menší návštěvností na horách. Méně sněhu znamená méně návštěvníků hor, a tím i méně úrazů," řekl dnes mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Počasí lyžařským areálům po většinu dosavadní sezony moc nepřálo. Ještě ve druhé polovině ledna mnohé areály zůstávaly jen v částečném provozu a lyžovalo se hlavně na technickém sněhu. Některá níže položená střediska ani nezahájila provoz. Zlepšení podmínek pro lyžování přineslo až únorové ochlazení a sněžení.

Nejvíce se slabší lyžařská sezona odrazila v zásazích záchranářů na sjezdových tratích. V souvislosti se sjezdovým lyžováním měla horská služba zatím 1995 zásahů, což bylo meziročně o 19 procent méně. Snížil se i počet zásahů u zraněných snowboardistů a běžkařů. Počet zásahů u zraněných pěších turistů zůstal na loňské úrovni.

Z jednotlivých oblastí měli tradičně nejvíce práce horští záchranáři v Krkonoších, kteří do středy vyráželi k 1397 událostem po 1591 ve stejném období loni. Po Krkonoších měli dosud nejvíce zásahů záchranáři v Jeseníkách, a to 520 po loňských 600. Pokles počtu zásahů vykázali záchranáři i v ostatních horách. Nejvíce kleslo množství výjezdů záchranářům na Šumavě a v Krušných horách, a to meziročně o 37 procent a 30 procent.

V práci a pohotovosti horské služby se však menší počet úrazů nijak neodrazil. "Stanice i službu konající záchranáři jsou stále připraveni k zásahům a průběžně doplňují kvalifikaci," uvedl Zeman. Připomněl, že jarní prázdniny jsou nyní v plném proudu a lidé, kteří je tráví na horách, by především neměli přeceňovat své schopnosti a měli by dávat pozor na množství lidí kolem sebe na sjezdovkách.

Nejčastějším úrazem zatím bylo poranění kloubu, kterých dosud horská služba evidovala přes 1340. Záchranáři také ošetřovali 1180 různých pohmoždění a přes 880 zlomenin. Celkem záchranáři dosud řešili asi 4400 různých poranění lidí na horách, zatímco loni za stejné období to bylo přes 5200 poranění. Horská služba na horách zasahovala i u čtyřech úmrtí, ale žádné z nich podle dostupných informací nesouviselo se sportovní či rekreační aktivitou.

Autoři | Foto Hradecká Drbna

Štítky ČR, rekreace, zdraví, horská služba, Horská služba České republiky, Krkonoše, jarní prázdniny, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horské službě klesl díky mírné zimě počet zásahů. Meziročně o více jak 700  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.