Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové se pokusí napočtvrté najít firmu na stavbu lávky přes Labe u Aldisu

Hradec Králové vypíše čtvrtou soutěž na stavbu lávky přes Labe v lokalitě Aldis. Město by na stavbu chtělo použít zvýšenou dotaci z evropského programu ITI hradecko-pardubické aglomerace. Radnice stavbu lávky připravuje od roku 2003. Poslední tendr zrušila kvůli vysoké ceně.

Město pro stavbu původně počítalo s cenou kolem 48 milionů korun bez DPH, z nichž většinu měla zaplatit dotace. Jediný zájemce v loňském třetím tendru ale nabídl cenu 142 milionů korun bez započtení daně. U druhé soutěže byl také jen jeden zájemce, který nabídl cenu 122 milionů korun. Do prvního tendru se nikdo nepřihlásil.

"Pokud by se stavba z větší části pokryla dotací, tak to ještě jednou zkusíme soutěžit," řekla náměstkyně primátora Věra Pourová (ANO). Čtvrtá soutěž by podle ní měla být vypsaná na jaře tak, aby se v létě mohlo začít stavět. Původně radnice uvažovala, že by nynější projekt opustila a hledala levnější variantu lávky. Zvláštností navržené lávky je to, že má být postavena technologií speciálního vysokopevnostního betonu.

Lávka by měla propojit lokalitu Aldis, ve které buduje své regionální sídlo Československá obchodní banka (ČSOB), s centrem Hradce. Městu kvůli zpoždění stavby lávky hrozí sankce 15,2 milionu korun. Důvodem je to, že ke stavbě se zavázalo ve smlouvě s ČSOB. Ze smlouvy vyplývá, že pokud město nestihne lávku vybudovat do dubna 2020, musí bance vrátit třetinu z 45,6 milionu korun, za které v minulosti bance prodalo pozemky pro stavbu sídla. Město stále jedná s bankou o vyřešení tohoto problému.

V minulosti měli k projektu lávky výhrady ochránci přírody. Původní projekt počítal s pokácením jednoho dubu na nábřeží, proti čemuž ochránci přírody úspěšně protestovali. Zdržení a spory provázely i architektonickou soutěž. K podobě lávky pak vznesli výhrady ornitologové, protože navržená lávka by mohla zasahovat do vzletových drah ptáků, zejména labutí. Projekt byl kvůli připomínkám ekologů upraven.

Autoři | Foto LKM Consult

Štítky ČR, správa, stavby, lávka, Hradec Králové, Labe, dotace, soutěž, Československá obchodní banka, Věra Klásková, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové  se pokusí napočtvrté najít firmu na stavbu lávky přes Labe u Aldisu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.